Linburörelsen

Från Wikipedia
Linburörelsen
(Linbusamfundet)
Bildad1976
Tidigare namn"Glädjens och Solens samfund"
TypNyreligiös organisation

Linburörelsen eller Linbusamfundet är en nyreligiös rörelse, grundad 1976 av norrmannen Hallstein Farestveit (alias Linbu) och svenskan Lillian Agvald, under namnet "Glädjens och Solens samfund". Rörelsen har uppskattningsvis 30-60 medlemmar i Sverige och är starkt influerad av armeniern Georgij Gurdzjijevs (1877-1949) läror.

Rörelsen är organiserad som en stiftelse som bedriver jordbrukskollektiv och stuteri i Ellingebo[1] utanför Hedekas i Bohuslän och i Killeberg och Pjätteryd[2] utanför Älmhult i Småland samt tillverkar och säljer smycken (tidigare genom företaget Arcena Solicenter AB som nu gått i konkurs). Linburörelsen har av avhoppare anklagats för att vara en sekt som orsakar psykisk ohälsa genom att få medlemmarna att säga upp kontakten med släkt och vänner och tvinga folk att arbeta mycket och sova och äta lite.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Den Svenska stiftelsen Linbusamfundet, www.hitta.se . Läst den 20 mars 2019.
  2. ^ Kan vara en av Sveriges farligaste Arkiverad 19 december 2018 hämtat från the Wayback Machine., Norra Skåne (NSK). Läst den 20 mars 2019. Publicerat den 19 juni 2014.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]