Lindex

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lindex
Lindex i Oslo City, Norge
Huvudkontor Sverige Göteborg
Nyckelpersoner Ingvar Larsson (VD)
Bransch Mode
Produkter Kläder, kosmetik
Antal anställda cirka 5000
Historia
Grundat Sverige Alingsås (1954)
Ekonomi
Omsättning 524 MEUR
Vinst efter skatt Green Arrow Up Darker.svg 45 MEUR (2010)
Övrigt
Webbplats Lindex.com
Lindex i Coral Mall, Saudiarabien.
Länder där Lindex finns etablerade.

Lindex är en finskägd modekedja inom Stockmann-gruppen med över 480 butiker i Norden, Baltikum, Ryssland, Centraleuropa, Balkan och Mellanöstern. Bolaget har haft en snabb internationell expansion och försäljningsutveckling de senaste åren. Sortimentet omfattar flera olika koncept inom dammode, underkläder, barnkläder och kosmetik. 2013 lanserade Lindex LXM, ett nytt affärsområde för män. Förutom försäljning i butik har Lindex även mode via Internet i Sverige, Danmark och Finland. Från januari 2011 har Lindex e-handel i alla länder inom EU och Norge.

Historia[redigera | redigera wikitext]

1954 öppnade Ingemar Boman och Bengt Rosell underklädesbutiken Fynd i Alingsås. Strax därefter förvärvades bolaget Lindex i Göteborg som så småningom gav namn åt de efterföljande butikerna. Under sextiotalet fick underklädessortimentet sällskap av damkläder, speciellt jumprar och blusar. Verksamheten expanderade och den första Lindexbutiken i Norge öppnades.

Under sjuttiotalet fortsatte Lindex att växa i Sverige och Norge. Sortimentet breddades och Lindex blev även känt för kjolar och byxor men också barnkläder. Åttiotalet innebar stora förändringar för Lindex och expansionen nådde rekordnivåer. Det blev stora förändringar i inköpsrutinerna då i stort sett all textiltillverkning flyttade utomlands. Lindex testade nu på nya marknader som Danmark, Storbritannien och Finland men i slutet av åttiotalet fokuserades verksamheten till Sverige, Norge och Finland. 1993 öppnade Lindex sitt första produktionskontor i Hong Kong och började arbeta med inspektioner för att kontrollera att leverantörerna inte har barnarbete. Samma år, den 30 december, säljer Lindex modekedjan Gulins med 770 anställda till norska Finansgruppen.[1] Företagets krav på leverantörerna utökades och en uppförandekod för alla leverantörer infördes. Företaget började också att på allvar arbeta med miljöfrågor under nittiotalet. 1995 startades Lindex Club, en klubb för alla trogna kunder. I slutet av nittiotalet förvärvades varumärket Fix med barnkläder.

2000-talet präglades av stor internationell expansion. Lindex blickade österut och startade sin expansion i Centraleuropa och öppnade butiker i Baltikum, Tjeckien och Slovakien. Det finländska börsbolaget Stockmann blev ny ägare till Lindex 2007 och med deras hjälp öppnades sig den ryska marknaden för Lindex, som öppnade sin första butik i Sankt Petersburg 2008. Dessutom startade Lindex franchiseverksamhet i Mellanöstern. Lindex är i början av 2010-talet en av norra Europas större modekedjor med cirka 400 butiker och en omsättning på 5 miljarder.

Samarbeten[redigera | redigera wikitext]

Det första samarbetet med en extern designer gjorde Lindex 2009, då den svenska modedesignern Ewa Larsson skapade Affordable Luxury för modekedjan.[2] Designkollektionen har varit ett återkommande inslag hos moedkedjan och i april 2011 kommer den för fjärde gången. [3] Lindex gjorde sitt första internationella designsamarbete 2010. Amerikanen Narciso Rodriguez skapade Pink Collection[4] som stödjer Cancerfondens bröstcancerforskning.[5]

I februari blev det officiellt att den amerikanska stjärnstylisten Rachel Zoe samarbetar med Lindex. Zoe kommer att styla och välja sina favoriter ur Lindex vårkollektion för 2011 som ett led i Lindex ambition att ytterligare inspirera modeintresserade kvinnor [6] Det här är det första större europeiska samarbetet för Rachel Zoe som tidigare främst samarbetat med amerikanska märken.

Länder där Lindex finns etablerade[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Anno. [19]93. Malmö: Corona. 1994. Libris 3759323. ISBN 91-564-1993-7 (inb.) , s. 211
  2. ^ Pressmeddelande Lindex, 2009-09-16
  3. ^ Pressmeddelande Lindex Affordable Luxury, 2011-02-17
  4. ^ Pressinformation, Pink Collection
  5. ^ Pressmeddelande Cancerfonden, 2010-09-27
  6. ^ Pressmeddelande Lindex Rachel Zoe, 2011-02-09

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]