Linear B

Från Wikipedia
Version från den 23 juni 2013 kl. 09.30 av Innocent datumbot (Diskussion | Bidrag) (Bot daterar Mall:Vem mfl. #029194)

Linear B är det skriftspråk som användes av den mykenska kulturen och i det egeiska området 1400 f.Kr.1200 f.Kr.. Detta är den europeiska kulturens första skriftspråk, innehållande 200 tecken där för första gången varje skrifttecken upptog samma slags position som i den nuvarande moderna ortografin.

Upptäckt och historik

Lertavlor med denna skrift hittades vid utgrävningarna av Knossos på Kreta av den brittiske arkeologen Arthur Evans, mars år 1900, och skriften var länge ett mysterium. Man visste inte ens säkert vilket språk som nedtecknats. Linear B dechiffrerades först 1952 av den språkintresserade arkitekten Michael Ventris, som kom fram till att skriften användes till att skriva mykenska, den äldsta belagda formen av grekiska.

Linear B utvecklades från den minoiska skriften Linear A och innehåller cirka 90 skrivtecken.[1] De största fynden av lertavlor med Linear B har gjorts i Knossos och Faistos på Kreta och i Pylos på grekiska fastlandet, men även i Mykene och i Tiryns. Innehållet i texterna rör sig till största delen om olika räkenskaper som användes inom administrationen, men även våra[vems lagar??] första lagar skapades med detta skriftspråk – nedtecknat på 24 stycken Phestosdiskar som idag kan ses på Arkeologiska museet i Iraklion. Dessa lagar användes som riktlinjer för de romerska lagarna i Gortyn, den moderna juridikens lagar. Det saknas brev och historiska krönikor.

Se även

Källor

  1. ^ "linear B". NE.se. Läst 22 juni 2013.

Litteratur

  • Chadwick, John: Mykenes röst : tolkningen av Linear B
    (eng. The decipherment of Linear B), Aldus/Bonnier, 1960, 1961; ISSN 0516-5628 ; 26

Externa länkar