Science fiction-TV-serier

Från Wikipedia

Science fiction definieras på tio olika sätt av tio skilda författare. Det brukar bland annat sägas att science fiction är en gren av spekulativ fiction som karaktäriseras av att den underlättar för konsumenten att bortse från sin skepsis genom att den skapar en atmosfär av vetenskaplig trovärdighet i sina fantasifulla spekulationer om vetenskap, rymd, tid, sociologi och filosofi. Bra science fiction kännetecknas av att som bärande element i intrig eller miljö ha inslag grundade på spekulationer, där det spekulativa innehållet inte får strida mot vedertagna vetenskapliga, historiska eller andra kunskaper Men science fiction är mer än att göra fiktion av vetenskapliga spekulationer eller spekulativ vetenskap. När den presenteras som en långfilm eller en TV-serie är utgångspunkten de vetenskapliga kunskaper och teorier som ligger i framkanten av vårt tänkande och att runt dessa bygga historier och äventyr så att vi får glädjas, oroas, fascineras, överraskas, underhållas. TV-serierna brukar ofta utspela sig i framtiden, rymden eller i en alternativ verklighet eller tid, så att manusförfattare och producenter inte hindras av den svåra uppgiften att jämka ihop sina fantasifulla spekulationer med verkligheten i nutid. Om historien förläggs till yttre rymden ett par hundra år från nu, är det bara fantasin som sätter gränser för vilka problem och ämnen som kan tas upp. Precis som all annan fiktion kan science fiction kombineras med eller berättas som skräck, romantik, komedi, drama, action, historiska berättelser, kriminalhistorier, krigsskildringar, äventyr, osv.

TV-serier efter språk

Ett antal TV-serier från 1960-talet lyckades uppnå kultstatus, eller har gjort det i efterhand. Förutom Star Trek som slog internationellt och som i slutet av 1990-talet visade tre serier samtidigt i många länder, nådde Doctor Who och Raumschiff Orion motsvarande framgångar i Storbritannien respektive Västtyskland. I vissa fall rådde skarp konkurrens och absolut sekretess kring manus, och bland tittarna var det ofta så att om man följde Babylon 5 så ratade man Star Trek och vice versa. Dessa två serier var liksom Stargate som kom kring millennieskiftet av klar matinéstatus med ofta rena och prydliga rymdskepp eller stationer. Hjältarna räddades av läkare som tillämpade en medicin som ligger hundratals år in i framtiden, eller om inte annat av fungerande avancerad teknologi som tillät att människor teleporterades bort från faran genom att på en sekund brytas ned på subatomisk nivå och sättas ihop igen långt därifrån. En helt annan typ av serier var Battlestar Galactica och uppföljaren Caprica, med terrorism, folkmord och en teknologi som vänt sig emot människan på schemat. Där mötte en vuxen publik en flyende, svältande, paranoid och rasistisk människospillra utan egentliga hjältar som ägnade sig åt statskupper, mord, avrättningar, tortyr, religiös fanatism och andra grymheter på kärnvapenskadade, skitiga, oljeindränkta och läckande rymdskepp där läkarna skar med skalpeller och använde dropp och i något fall kedjerökte och söp.

I Storbritannien står Gerry Anderson bakom många science fiction-serier, men de flesta är inte längre än en eller ett par säsonger.

I Nordamerika gjordes nästan all science fiction för TV i USA, men efter millennieskiftet och ett antal serier som inte fått en tillräckligt stor publik har det blivit svårare för serieskapare att sälja sina idéer till filmbolagen i Kalifornien och på annat håll i USA. I stället har Kanada alltmer seglat upp som produktionsland.

Listan visar serier, inspelningsår, om avslutad antal säsonger och avsnitt, produktionsland samt seriernas skapare eller upphovsmän. De flesta serier, om någon alls, kan inte karaktäriseras som renodlad science fiction. De är samtidigt action-, drama-, mysterie-, äventyrs- eller thrillerserier och i några fall komedier. Gränserna mellan science fiction, fantasy, skräck, utopisk fiction och apokalyptisk fiction är inte lätta att definiera. Paraplybeteckningen är spekulativ fiktion (engelska: the fantastic eller speculative fiction).

Listan nedan innehåller serier som åtminstone till en del är berättelser baserade på vetenskapliga eller teknologiska visioner eller spekulationer, men inte exempelvis ren historisk spekulativ fiktion som Robin Hood och Borgias eller renodlade sagor som Teskedsgumman och Pippi Långstrump. Vissa kriminalserier, t.ex. CSI, demonstrerar morgondagens labbteknologi eller åtminstone dagens nivå om den fungerar optimalt, men det förekommer ingen dialog med spekulationer kring denna teknologi. Tredje klotet från solen är i stort sett en renodlad komediserie, men eftersom människorna och deras vanor och samhällen studeras och diskuteras av utifrån kommande varelser kan den passera som en serie med en anstrykning av science fiction.

På svenska

På andra språk

Danska

Engelska

Finska

Norska

Tyska

TV-serier i bokstavsordning

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

L

M

N

O

P

Q

  • Quatermass (1979, Storbritannien)

R

S

T

U

  • UFO (1970–1971, Storbritannien)

V

W

X

Y

Z