Little Big Adventure

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Denna artikel handlar om datorspelet Little Big Adventure. För musikgruppen med samma namn, se Little Big Adventure (musikgrupp).

Little Big Adventure (LBA) är ett datorspel som i sin ursprungsversion släpptes 1994. Producerat av Adeline Software International, släpptes det i Europa av Electronic Arts (EA) och i USA av Activision under titeln Relentless: Twinsen's Adventure. Den första utgåvan såldes i över 400 000 kopior världen över. LBA var det första spelet skapat av Adeline. Spelet släpptes först på CD-ROM, men senare kom även en diskettversion. CD-ROM-versionen var fylld av högkvalitativ film, musik och röster, medan diskettversionen endast hade MIDI-musik och stillbilder för att ersätta filmerna. Spelet blev senare porterat till PlayStation. Denna utgåva släpptes i Europa och Japan.

LBA har en uppföljare vid namn Little Big Adventure 2 (Twinsen's Odyssey i USA).

Spelets uppbyggnad[redigera | redigera wikitext]

LBA ses från ett 3D-isometriskt perspektiv (spelfältet är roterat 45 grader). Alla karaktärer och fordon är riktiga 3D-objekt. Resten av spelet är baserat på sprites. Spelfältet är uppdelat i scener (en liten del av spelet är aktiverat), så när du är i en scen händer ingenting i de andra scenerna. Varje gång du går ut ur en scen och in i en ny sparas spelet automatiskt. När spelaren har avklarat vissa uppgifter blir denne belönad med en filmsekvens som för historien vidare ännu ett steg. All text i spelet (till skillnad från i till exempel gamla LucasArts-spel) finns inläst och spelas upp i spelet (CD-ROM versionen endast). Spelvärlden är väldig - det finns totalt 11 olika öar och över 120 scener att besöka, inklusive en öken, snöbeklädda berg, en underjordisk stad, etc. Nästan varje karaktär man träffar i spelet är interaktiv och kapabel till att föra en dialog. Även spelvärlden i sig är väldigt interaktiv - du kan söka igenom soptunnor, skåp och liknande efter intressanta saker.

Spelkontroll[redigera | redigera wikitext]

Karaktären du styr kallas Twinsen. Du styr Twinsen med piltangenterna, han har fyra olika sorters beteenden. Beroende på vilket beteende man har valt kan samma tangenter användas för flera olika kommandon. Twinsens huvudvapen MagicBall (en sorts studsboll som återvänder till Twinsen efter att man kastat den) ändrar också kastbana och studs i förhållande till beteendeläget. MagicBall kan förutom att döda fiender även kastas för att ställa om spakar eller trycka in knappar som Twinsen annars inte når.

De fyra beteendelägena är:

Normal 
Används för att gå omkring och tala med folk, söka igenom soptunnor, byråer, skåp, etc.
(MagicBall kastas rakt men kort, drar dock mindre magisk energi per kast än i Athletic-läget.)
Athletic 
Används för att springa eller hoppa. (MagicBall kastas långt och rakt - drar mycket magisk energi.)
Aggressive 
Används främst för att slåss.
Discreet 
Används för att smyga eller för att få lite mer exakt kontroll över Twinsens rörelser.
(MagicBall lobbas i en hög båge och fortsätter att studsa i höga bågar. Kan användas för att träffa
Fiender eller spakar som annars är svåra att nå till exempel uppe på höga plattformar eller bakom höga objekt.)

Under spelets gång kan du när som helst ändra beteende. I vissa fall kan Twinsen använda fordon för att ta sig till andra ställen, dessvärre är inte detta interaktivt. Twinsen har även en inventory där han kan spara saker han hittar under spelets gång. De flesta av spelets dialoger har emellertid en låg grad av interaktivitet. Oftast då du har möjlighet att besvara handlar det om att ange en destination eller objekt.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

"Twinsun is a relatively new planet on the outskirts of a remote galaxy. Its rotational plane has stabilized between two suns."

I LBA antar man rollen som Twinsen, en Quetch som bor på planeten Twinsun som fått sitt namn av dess placering mellan två solar. På Twinsun finns det fyra olika raser; Spheros, Rabbibunnies, Quetches och Grobos som alla levde i harmoni tills tyrannen Dr. FunFrock kom till makten och gjorde Twinsun till en polisstat. Hans främsta "vapen" är kloning och teleportering av sina soldater. En uråldrig legend talar om en gudinna vid namn Sendell, vars uppgift är att rädda Twinsun från undergång. Dr. FunFrock har förbjudit alla att tala om legenden eller tillbe Sendell, och spelet börjar med att huvudkaraktären Twinsen har blivit inspärrad på stadens mentalsjukhus efter att han haft konstiga drömmar om Sendell och undergången.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]