Louise av Lorraine

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Louise av Lorraine
Louise av Lorraine, 1580
Företrädare Elisabeth av Österrike
Efterträdare Margareta av Valois
Barn Inga barn
Föräldrar Nicholas, hertig av Mercoeur
Marguerite d'Egmont
Född 13 februari 1553
Nomeny
Död 29 januari 1601 (47 år)
Moulins, Allier

Louise av Lorraine-Vaudemont, född 13 februari 1553, död 2 augusti 1601, drottning av Frankrike, gift 1575 med kung Henrik III av Frankrike.

Louise var dotter till Nicolas, hertig av Mercoeur, en yngre son till hertigen av Lorraine, och Marguerite d'Egmont. Hennes far och styvmor tyckte inte om henne och hon hade en olycklig barndom, hunsad av sin familj.

Kung Henrik valde själv ut Louise till brud eftersom hon liknade hans kärlek Marie de Clèves. Henrik hade sett henne för första gången då han 1574 hälsade på hennes farbror, som var gift med hans syster, och lagt märke till att Louise påminde om Cléves. Han ville först genomdriva en skilsmässa för Cléves så han kunde gifta sig med henne, men då hon dog, gifte han sig i stället 1575 med Louise, som påminde honom om henne. Han arrangerade själv äktenskapet mot hovets vilja och skickade sin rådgivare Cheverny för att underrätta hennes familj om hans beslut, och de ska då omedelbart och generat ha bugat och nigit för henne. Äktenskapet orsakade förvåning, eftersom Louise inte ansågs ha tillräcklig status för att bli drottning.

Louise beskrivs som tyst, pliktmedveten, dygdig och mjuk, och hon blev omtyckt av allmänheten som drottning. Hennes svärmor Katarina av Medici fruktade att Louise skulle bli en agent för sin familj vid hovet, men då detta inte visade sig stämma, började Katarina uppskatta sin svärdotters ödmjuka personlighet. Louise ska ha avgudat Henrik, som tyckte om att skämma bort henne, designa hennes kläder, klä henne och frisera henne: deras bröllop blev uppskjutet från morgonen till kvällen därför att Henrik var upptagen med att frisera hennes hår. De fick inga barn, vilket gjorde Louise deprimerad och orolig, och hon ägnade sig åt pilgrimsfärder och böner för att lösa barnlösheten. Mellan 1579 och 1586 gjordes flera sådan pilgrimsfärder, framför allt till Chartres .

Louise var en synlig drottning som oftast fanns vid Henriks sida och närvarade vid fester, mottagningar och ceremonier, som då hon 1578 lade grundstenen till Pont Neuf. Som drottning var hon dock inte politiskt aktiv, men hon närvarade vid rådsmöten, tog emot ambassadörer i sina egna rum och presiderade vid öppnandet av rådsförsamlingen.

Louise befann sig på Château de Chenonceau då Henrik mördades 1589. Hon fick en chock och levde resten av sitt liv tillbakadraget i vita sorgkläder på slottet Chenonceau, och kallades därför "Den vita drottningen". Henrik hade blivit bannlyst av kyrkan efter kardinal de Guises död. År 1594 krävde hon officiellt vid en ceremoni i Nantes att Henriks namn skulle rehabiliteras.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från franskspråkiga Wikipedia


Succession[redigera | redigera wikitext]

Företrädare:
Elisabeth av Österrike
Drottning av Frankrike (ej regent)
15751589
Efterträdare:
Margareta av Valois