Luise Caroline av Hessen-Darmstadt

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Luise Caroline av Hessen-Darmstadt
Luise Caroline av Hessen-Darmstadt av Jean-Étienne Liotard (1745).

Luise Caroline av Hessen-Darmstadt, född 11 juli 1723 i Darmstadt, död 8 april 1783 i Paris, markgrevinna av Baden-Durlach (1751) och av det enade Baden från 1771. Dotter till Ludvig VIII av Hessen-Darmstadt och Charlotte Christina Magdalena av Hanau-Lichtenberg.

Hon beskrivs som intelligent, självständig och bildad. Hon föreslogs först som brud till en brittisk prins, hertigen av Cumberland och sedan till fursten av Schwarzburg-Rudolstadt, som dock sade nej, innan hon 1751 blev gift.

Hon talade fem språk, korresponderade med Voltaire och gjorde Karlsruhe till ett kulturellt centrum i Tyskland där hon räknade Johann Gottfried von Herder, Johann Caspar Lavater, Johann Wolfgang von Goethe, Friedrich Gottlieb Klopstock, Christoph Willibald Gluck och Christoph Martin Wieland bland sina gäster. Hon var medlem i Markgräflich Baden hovorkester som harpist och danska konstakademin, tecknade och målade pastell och intresserade sig för olika former av vetenskap: hon hade bland annat ett laboratorium inrett i slottet i Karlsruhe.

Carl von Linné namngav Glückskastanie Carolinea Princeps L. efter henne och Friedrich Wilhelm von Leysser anlitades för att samla plantor åt henne.Hennes samlingar utgör grunden för Staatliche Kunsthalle Karlsruhe och statsmuseet för naturhistoria i Karlsruhe.

Hon försörjde sig själv och drev en tvål- och en ljusfabrik. Hennes hälsa förstördes efter ett fall 1779 och hon avled under en resa med sin son i en stroke.

Gift 28 januari 1751 i Darmstadt med Karl Fredrik av Baden.

Barn:


Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia


Företrädare:
Magdalena Wilhelmina av Württemberg
Regentgemål av Baden-Durlach (ej regent)
1751-1783
Efterträdare:
Stéphanie de Beauharnais
Företrädare:
Marie Victoire d'Arenberg
Regentgemål av Baden-Baden (ej regent)
1771-1783
Efterträdare:
Stéphanie de Beauharnais