Lundbystrands sporthallar

Lundbystrands sporthallar
Lundbystrands sporthall.JPG
Lundbystrands sporthallar vid Valdemar Noréns Gata och Anders Carlssons Gata, 2012.
Tidigare namnLindholmens sporthallar
PlaceringLundbyvassen, Hisingen, Göteborg
TypSporthall
HemmalagHP Warta (handboll)
Bjurslätts IF (handboll)
IBF Älvstranden (innebandy)
IBF Backadalen (innebandy)

Lundbystrands sporthallar, under en tid även kallad Lindholmens sporthallar, är en sporthallsanläggning belägen i stadsdelen Lundbyvassen[1]Hisingen i Göteborg i en tidigare varvslokal för Götaverken[1]. Den invigdes den 1 januari 1996 och består av fem innebandy- och handbollsplaner med fullmått. Plan 1 har parkettgolv och två stora läktare längs långsidorna, med en total kapacitet på runt 1 500 åskådare. Planerna 2 till 5 har gummigolv.

Lundbystrands sporthallar har sedan invigningen varit en mycket viktig del för innebandyn och handbollen i Göteborg. På kvällstid måndag–fredag fungerar de som en viktig träningshall för mängder av innebandy- och handbollsklubbar från både Hisingen och övriga Göteborg. Dessutom spelas det mängder av seriematcher i alla hallarna för både innebandyn och handbollen. Flera stora turneringar i innebandy och handboll spelas här varje år. I hallarna arrangeras också många olika idrottsevenemang tack vare det unika med fem fullmåttsplaner under samma tak. När hallen invigdes 1996 var det Sveriges största sporthall-komplex med sina fem planer.

Publikrekord[redigera | redigera wikitext]

Publikrekordet i Lundbystrands största hall, plan 1 (då kallad "Estrellahallen" på grund av ett sponsoravtal), innehas av handbollsklubben HP Warta. 1 650 åskådare såg år 1998 derbyt mot Redbergslids IK.

Publikrekordet för en seriematch i innebandy är 1 583 åskådare och innehas av IBF Älvstranden. Det sattes år 2003 vid derbyt mot Pixbo Wallenstam IBK.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Lönnroth Gudrun, red (1999). Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse i Göteborg: ett program för bevarande. D. 1. Göteborg: Stadsbyggnadskontoret. sid. 395. Libris 2901636. ISBN 9189088042 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]