Lyktörtssläktet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Frukten Physalis ingår i detta släkte.
Lyktörtssläktet
Flikig lyktört (P. angulata)
Flikig lyktört (P. angulata)
Systematik
Domän Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Potatisordningen
Solanales
Familj Potatisväxter
Solanaceae
Släkte Lyktörtssläktet
Physalis
Vetenskapligt namn
§ Physalis
Auktor L.
Arter
Flikig lyktört (P. angulata)
Gyllenbär (P. grisea)
Judekörs (P. alkekengi)
Kapkrusbär (P. peruviana)
Tomatillo (P. philadelphica)
Hitta fler artiklar om växter med

Lyktörtssläktet (Physalis) är ett växtsläkte med omkring 80 arter, som är hemmahörande i världens tempererade och subtropiska områden.

Lyktörtssläktets arter är örtartade växter som blir mellan 4 decimeter och 3 meter höga. Till växtsättet liknar de den vanliga tomaten, men lyktörterna har en styvare, mer upprätt stjälk. Karaktäristiskt för släktet är frukten, som är ganska liten och orange eller rödorange. Den innesluts helt eller delvis i ett pappersaktigt hölje som utvecklats från foderbladen.

Lyktörternas blommor är giftiga.

Det finns både ett- och fleråriga lyktörtsarter. De behöver växa i full sol. Vissa arter är frostkänsliga medan andra, såsom judekörs tål minusgrader under viloperioden på vintern. Judekörs är den enda arten som förekommer vildväxande i Sverige, men den kommer ursprungligen från södra Europa och har förvildats. Den skiljer sig från andra arter genom att fodren runt bären är röda. Judekörsens bär har en skarp, stickande smak.

Odling och användning[redigera | redigera wikitext]

Under växtsäsongen behöver lyktörterna mycket vatten, men vattningen kan minskas när frukterna håller på att mogna. Växterna har inga stora krav på jorden och växer bra även i ganska näringsfattig jord och i krukor. Lyktörterna är mottagliga för samma sjukdomar som tomat.

Lyktörtfrukterna används på samma sätt som tomat eller olika frukter. De kan ätas som de är eller blandas i sallader. Den vanligaste lyktörtsfrukten i svenska livsmedelsbutiker är troligen kapkrusbär, allmänt känd i butikerna som physalis, som har en aromisk smak av sötma och syra.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]