Mälardalens studentkår

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Mälardalens Studentkår)
Mälardalens Studentkår (MDSU)
Kårhuset G6 vid Västerås campus.
kårband
LärosäteMälardalens universitet
OrtEskilstuna och Västerås, Sverige
KårordförandeLova Libert, 2023
Bildad1979
ValsystemMedlemmarna väljer ledamöter till Kårfullmäktige
Medlem iSveriges förenade studentkårer
Webbplatswww.mdsu.se
Uppgifter 1/2/2024

Mälardalens Studentkår (MDSU) bildades 1979 och är den officiella och enda studentkåren vid Mälardalens universitet. Studentkåren bedriver verksamhet på två orter, Eskilstuna och Västerås, och omfattar universitetets samtliga verksamhetsområden.

Studentkårens viktigaste uppgifter är utbildningsbevakning och studentinflytande vid Mälardalens universitet. Studentkåren är utsedd av universitetet att representera studenterna i universitetets samtliga verksamhetsområden vilket betyder att studentkåren finns representerad i allt från lednings- och rektorsråd till program- och kursråd. Studentkåren är en intresseorganisation för studenter. Syftet med Studentkårens arbete är att studenter ska ha det så bra som möjligt på universitetet, på fritiden och i samhället. Studentkåren arbetar för att motverka all diskriminering och negativ särbehandling.

Organisation[redigera | redigera wikitext]

Kårfullmäktige[redigera | redigera wikitext]

Kårfullmäktige är Mälardalens Studentkårs högst beslutande organ. Det är kårfullmäktige som tar beslut om den övergripande verksamheten som budget, verksamhetsplan och andra styrdokument. De agerar också arbetsgivare åt kårstyrelsens presidium som består av ordförande och vice ordförande. Kårfullmäktige består av alla medlemmar, och de som kallar till och leder sammanträden är ett presidium som utgörs av talman, vice talman och sekreterare. Medlemmarna styr alltså Mälardalens Studentkår via kårfullmäktiges sammanträden.

Varje vår är det val och då får studentkårens medlemmar rösta fram vilka som ska sitta i kårfullmäktiges presidium. Kårfullmäktiges presidium väljer sedan en kårstyrelse som i sin tur väljer andra som ska ha arvoderade poster under mandatperioden.[1]

Kårstyrelsen[redigera | redigera wikitext]

Kårstyrelsen är studentkårens verkställande organ. De ser till att beslut som tagits av kårfullmäktige genomförs och väljer ut lämpliga kandidater för arvoderade uppdrag på studentkåren.

I styrelsen finns fem poster medlemmar i studentkåren kan söka till i kårstyrelsen utöver presidiet; ansökan öppnar i mars varje år. Kårstyrelsen träffas ungefär en gång i månaden och ser då till att studentkårens verksamhet flyter på. Styrelsen består av studentkårens presidium, kårfullmäktiges talman, doktorandrådets ordförande och fem ledamöter.[2]

Områdesansvariga[redigera | redigera wikitext]

Områdesansvariga väljs ut av kårstyrelsen och består av sju arvoderade poster: utbildningsansvarig, näringslivsansvarig, kommunikatör, eventansvarig, studiemiljöansvarig, administratör och ekonomiansvarig. Sökande till dessa poster intervjuas av förtroendevalda studenter, varefter de, ifall de befinns lämpliga, rekommenderas och tillsätts av kårstyrelsen.[3]

Kårföreningar[redigera | redigera wikitext]

Till skillnad från andra lärosäten, där studentkåren och studenterna är indelade i sektioner, har MDSU ett flertal fristående ideella programföreningar som arbetar tillsammans med studentkåren och skolan. Dessa kallas för kårföreningar, och föreningarna måste skriva på ett samarbetesavtal med MDSU för att kunna bli en. I övrigt verkar dessa som sektioner på andra universitet. Samtliga program på Mälardalens universitet är representerade av en kårförening.

Kårföreningarna vid MDSU är ideella föreningar som arbetar med utbildningsfrågor liksom med studiesociala aktiviteter. Varje förening har en styrelse och dessa väljs in varje årsmöte av de medlemmar i programmen som föreningen representerar. Det största återkommande evenemanget för föreningarna är mottagningen varje höst som kallas Rookieperioden[4]. Där arbetar föreningarna tillsammans med studentkåren och universitetet för att skapa och säkra en hållbar mottagning av de nya studenterna, medan utförandet och planeringen ligger på de enskilda föreningarna.

Kårföreningar i Eskilstuna[5][redigera | redigera wikitext]

ALF - Alla Lärarstudenters Förening[redigera | redigera wikitext]

ALF
Grundades1998
SkyddshelgonAlf
Webbplatshttps://alfmdh.webnode.se

ALF bildades 1998 och står för Alla lärar- och språkstuderandes förening. Det finns flera olika program som räknas in i ALF: förskollärare, grundlärare med inriktning på förskoleklass och grundskolan F-3, grundlärare med inriktning på grundskolan 4-6, ämneslärare, speciallärare och specialpedagog.[6]

ALF finns även i Västerås som en separat systerförening.

Beware[redigera | redigera wikitext]

BEWARE
Grundades2003
SkyddshelgonBerit Bäver
Webbplatshttps://bewareeskilstuna.wordpress.com

Beware består av alla studenter som studerar det beteendevetenskapliga programmet på Mälardalens universitet i Eskilstuna.

Beware finns även i Västerås som en separat systerförening.

Esekon – Eskilstunas Ekonomistudenter[redigera | redigera wikitext]

Esekon
Grundades2011
Webbplatshttp://www.esekon.se

Esekon grundades i samband med terminsstarten 2011 då det saknades en linjeförening för ekonomstudenterna i Eskilstuna. Föreningen är uppbyggd av ett presidium bestående av ordförande, vice ordförande och skattmästare. Vidare finns fyra utskott som vardera har en ordinarie och en vice ordförande.

Esekon är ansluten till Sveriges Ekonomföreningars Riksorganisation som är en paraplyorganisation för ekonomföreningar och -kårer.[7]

iDesign[redigera | redigera wikitext]

iDesign
Grundades2005
SkyddshelgonKalle Stropp

iDesign är kårföreningen för Informationsdesignprogrammet. Programmet består av fyra olika inriktningar: Rumslig Gestaltning, Informativ Illustration, Textdesign och Interaktionsdesign.

Innovare[redigera | redigera wikitext]

Innovare
GrundadesOkänd
SkyddshelgonNicke Nyfiken

Innovare är kårföreningen för studenter inom innovationsprogrammet på Mälardalens universitet i Eskilstuna.

Morsan[redigera | redigera wikitext]

Morsan
GrundadesOkänd
SkyddshelgonGrisen Nasse

Morsan är kårföreningen för studenter inom socionomprogrammet på Mälardalens universitet i Eskilstuna. Namnet Morsan kommer från den tid då socionomprogrammet hade inriktningen “Missbruk, Ohälsa och Rehabilitering”.[5]

MI – Mälardalens Ingenjörer[redigera | redigera wikitext]

MI
Grundades2003
SkyddshelgonIngolf
Webbplatshttps://malardalensingenjorer.se

Mälardalens ingenjörer är en ideell förening och programförening som representerar studenterna på civil och högskoleingenjörsprogrammen på Mälardalens universitet i Eskilstuna. Programmen är Civilingenjör i industriell ekonomi, Civilingenjör i produktion och produktdesign, Högskoleingenjör i innovation och produktdesign, Högskoleingenjör i innovation, produktion och logistik, Högskoleingenjör i produktion och produktdesign, Högskoleingenjör i byggnadsteknik och Kandidatprogrammet i tillämpad AI.

Föreningen startades år 2003 av några ingenjörs studenter på (då)Mälardalens högskola i Eskilstuna och som tog namnet Innovationsingenjörernas Officiella Linjeförening (Ingolf). Våren 2013 bytte linjeföreningen namn till Mälardalens ingenjörer men har behållit namnet Ingolf till föreningens eget sexmästeri. Föreningen har sedan start varit en ideell förening som innefattats av de två programmen som idag heter innovation och produktdesign samt innovation, produktion och logistik. Föreningen expanderas år 2018 när industriell ekonomi flyttades från campus Västerås till Eskilstuna, och därmed anslöt sig till föreningen. Hösten 2020 expanderades föreningen ännu mer när byggnadsteknik startade även i Eskilstuna. Sedan kandidatprogrammet i tillämpad AI påbörjade vid Mälardalens Universitet i Eskilstuna har föreningen agerat temporär representant för programmet. Detta ihop med att vägleda det nystartade programmet till en egen styrelse och förening. Våren 2022 anslöt sig kandidatprogrammet officiellt i Mälardalens ingenjörer. [8]

VIPS Eskilstuna – Välmående Intelligenta Pigga Sjuksköterskor[redigera | redigera wikitext]

VIPS Eskilstuna
GrundadesOkänd
SkyddshelgonMumintrollet

VIPS Eskilstuna är programföreningen för sjuksköterskestudenter och studenter som läser vidareutbildningar kopplat till sjuksköterskeprogrammet vid Mälardalens universitet i Eskilstuna.

VIPS finns även i Västerås som en separat systerförening.

Kårföreningar i Västerås[9][redigera | redigera wikitext]

ALF – Alla Lärar- och Språkstudenters Förening[redigera | redigera wikitext]

ALF
Grundades1998
SkyddshelgonAlf
Webbplatshttps://vasterasalf.webnode.se

ALF bildades 1998 och står för Alla lärar- och språkstuderandes förening. Det finns flera olika program som räknas in i ALF: förskollärare, grundlärare med inriktning på förskoleklass och grundskolan F–3, grundlärare med inriktning på grundskolan 4–6, ämneslärare, speciallärare, specialpedagog samt språk- och kommunikationsprogrammet.[10]

ALF finns även i Eskilstuna som en separat systerförening.

Beware[redigera | redigera wikitext]

BEWARE
Grundades2003
SkyddshelgonBerit Bäver

Beware består av alla studenter som studerar det beteendevetenskapliga programmet på Mälardalens universitet i Västerås.

Beware finns även i Eskilstuna som en separat systerförening.

DALO – Datalogi Föreningen[redigera | redigera wikitext]

DALO
Grundades1995
SkyddshelgonGeten
Webbplatswww.dalo.se

DALO grundades 1995 och är kårföreningen för studenter i datavetenskapliga programmet, högskoleingenjörsprogrammet i nätverksteknik, datornätverk och datakommunikation, masterprogram inom inbyggda system och masterprogram inom programvaruteknik.

FOLKE – Folkhälsoprogrammet[redigera | redigera wikitext]

FOLKE
GrundadesOkänd
SkyddshelgonBi

Folke är folkhälsovetenskapliga programmets programförening som finns på Mälardalens universitet i Västerås.

IMF – Internationella Marknadsföringsprogram-Föreningen[redigera | redigera wikitext]

IMF
Grundades1986
SkyddshelgonÄlg
Webbplatshttp://www.imf-foreningen.se

IMF grundades 1986 och är kårföreningen för studenterna inom det internationella marknadsföringsprogrammet.

IMF-Föreningen är en del av paraplyföreningen Sveriges Ekonomföreningars Riksorganisation, en nationell organisation som verkar för ett 20-tal studentföreningar runt om i Sverige.

LTD – Linjeföreningen för Tillämpad Datateknik[redigera | redigera wikitext]

LTD
Grundades1986
SkyddshelgonTigern Hobbe
Webbplatshttps://www.ltd-mdu.com/

LTD grundades 1986 och är linjeföreningen för de studenter som studerar till civilingenjör i robotik eller kandidatprogrammet i teknisk matematik. Föreningen grundades med programmet tillämpad datateknik, men byttes ut till robotik, således namnet. Förutom att ha campus i Västerås har studenterna i detta program tillgång till makerspace lokaler i industriområdet Finnslätten.

Mälekon – Mälardalens Ekonomistudenter[redigera | redigera wikitext]

Mälekon
Grundades1994
SkyddshelgonMäle-kon
Webbplatshttps://malekon.se

Mälekon är en ideell programförening på Mälardalens universitet som förvaltar alla som studerar Ekonomprogrammet, Analytical Finance eller International Business Management-programmet. Föreningens mål är att öka sammanhållningen mellan ekonomstudenterna på skolan samt att underlätta studenternas situation under studietiden både vad gäller utbildning och det sociala livet i och utanför skolan.

Mälekon är ansluten till Sveriges Ekonomföreningars Riksorganisation som är en paraplyorganisation för ekonomföreningar och -kårer.

PPM – Perpetuum Mobile[redigera | redigera wikitext]

PPM
Grundades1983
OrtVästerås
SkyddshelgonSkalman
MedlemmarEnergisystem, energiteknik, byggnadsteknik & tekniskt basår

Perpetuum Mobile representerar studenter inom civilingenjörsprogrammet i energisystem, högskoleingenjörsprogrammet inom energiteknik - elektroteknik, högskoleingenjörsprogrammet i byggnadsteknik, tekniskt basår, masterprogrammet i hållbara energisystem samt masterprogrammet i miljöteknik.

PPM är den första kårföreningen som startades år 1983 av driftteknologer på skolan, och således den äldsta föreningen på skolan. Föreningen har representerat många program under åren, såsom byggnadsteknik, miljöteknik och industriell ekonomi. År 2023 gick föreningen FBI (Förenade Byggingenjörer) ihop med PPM efter att ha brytit sig ur under tidigt 00-tal.[11]

Slottets studenter – Kammarmusikprogrammet[redigera | redigera wikitext]

Slottets Studenter
GrundadesOkänd
SkyddshelgonRosa Pantern

Slottets studenter är den yngsta kårföreningen vid MDSU. Kårföreningen representerar dem som studerar vid Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens universitet (MOMDU). MOMDU har sina lokaler belägna vid Västerås slott.

STATO[redigera | redigera wikitext]

STATO
Grundades2016
SkyddshelgonPanda
Webbplatshttps://statomdh.weebly.com

STATO grundades 2016 och är föreningen för statsvetarstudenter vid Mälardalens universitet, och är en självständig studentförening med målet att representera och främja medlemmarnas akademiska och sociala intressen.

STRETCH[redigera | redigera wikitext]

STRETCH
GrundadesOkänd
SkyddshelgonBarbapappa
Webbplatshttps://stretchmdh.blogg.se

Stretch är fysioterapeutprogrammets programförening i Västerås. Det är en treårig utbildning med intag på både höst- och vårterminen. Vid grundandet av föreningen var det sjukgymnastprogrammet.

VIPS – Välmående Intelligenta Pigga Sjuksköterskor[redigera | redigera wikitext]

VIPS
GrundadesOkänd
SkyddshelgonMumintrollet
Webbplatshttps://vipsvasteras.webnode.se

VIPS är kårföreningen för studenter som studerar sjuksköterskeprogrammet vid Mälardalens universitet i Västerås. VIPS finns även i Eskilstuna som en separat systerförening.

Andra studentföreningar[redigera | redigera wikitext]

Förutom kårföreningarna finns det även studentföreningar som inte är bundna till något program på universitetet, och där samtliga studenter har möjligheten att bli medlemmar i. Eskilstuna Lagom Sportiga Akademiker (ELSA) och Mälardalens Student Sport (MSS) är de två studentidrottsföreningarna som är lokaliserade på de två campusorterna. Dessa organisationer är fristående från studentkåren men anordnar ibland tillsammans med studentkåren aktiviteter som Valborgsloppet och Å-varvet.

International Committee (IC) är en förening som anordnar aktiviteter och studiesociala evenemang till både utbytesstudenter och utländska studenter vid campus Västerås. De är oftast aktiva under mottagningarna.

Sexmästeriet eller Sexet är föreningen på Mälardalens universitet i Eskilstuna som fixar fester och andra roliga evenemang för studenterna vid campusorten, dock kan även studenter från Västerås också bli medlemmar. Medlemskap säljs och belönas med billigare priser på deras evenemang och på baren. Sexmästeriet är mest känt för deras största evenemang Eskilstuna Winter Games (EWG) som sker varje år sista helgen i februari.[12]

Spexpack är universitetets enda spexförening och är belägen i Västerås. Under 2010-talet var dessa mycket aktiva och hade shower ett flertal gånger, men under 2024 har föreningen blivit tillfälligt inaktiv.

Studiesociala aktiviteter[redigera | redigera wikitext]

Mälardalens Studentkårs arbete med studiesociala frågor har som mål att bidra till ett förbättrat och aktivt socialt liv under studietiden. De studiesociala frågorna handlar bland annat om studenters hälsa, arbetsmiljö, studiefinansiering, jämställdhet, jämlikhet och bostäder. Utöver detta bedrivs även café-, pub- och nattklubbsverksamhet på Kåren i Västerås. I Eskilstuna bedrivs det en pubturné som kallas The Kår on Tour.

Kåranen[redigera | redigera wikitext]

Studentkåren ger ut tidningen Kåranen, som startades 1979 av Thomas Pettersson, Peter Brusquini, Anders Fahlman, Hasse Aro och Bernt Meissner.

Medlemsanslutning[redigera | redigera wikitext]

Studentkårens medlemsantal har varierat då medlemskapet köpts per termin. Höstterminen 2010 hade Studentkåren runt 35 % av drygt 8 000 helårsstudenter vid Mälardalens universitetet som medlemmar. Nytt för höstterminen 2012 är att man kan bli helårsmedlem till rabatterat pris. En termins medlemskap kostar 200 kr och ett helårsmedlemskap kostar 300 kr.

Referenslista[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Kårfullmäktige”. Mälardalens studentkår. https://mdsu.se/om-mdsu/karfullmaktige/. Läst 25 januari 2024. 
  2. ^ ”Kårstyrelsen”. Mälardalens studentkår. https://mdsu.se/om-mdsu/karstyrelsen/. Läst 25 januari 2024. 
  3. ^ ”Kontakta oss”. Mälardalens studentkår. https://mdsu.se/om-mdsu/kontakt/. Läst 25 januari 2024. 
  4. ^ ”Rookieperioden”. Mälardalens studentkår. https://mdsu.se/student/ny-student/rookieperioden/. Läst 25 januari 2024. 
  5. ^ [a b] ”Föreningar i Eskilstuna”. Mälardalens studentkår. https://mdsu.se/student/studentliv/foreningar-eskilstuna/. Läst 25 januari 2024. 
  6. ^ ”Om oss :: Alfmdu”. alfmdh.webnode.se. 12 januari 2021. https://alfmdh.webnode.se/om-oss/. Läst 25 januari 2024. 
  7. ^ ”Om oss | Esekon”. www.esekon.se. http://www.esekon.se/om-oss-45904405. Läst 25 januari 2024. 
  8. ^ ”Om oss – Mälardalens ingenjörer”. https://malardalensingenjorer.se/om-oss/. Läst 25 januari 2024. 
  9. ^ ”Föreningar i Västerås”. Mälardalens studentkår. https://mdsu.se/student/studentliv/foreningar-vasteras/. Läst 25 januari 2024. 
  10. ^ ”vasterasalf”. vasterasalf.webnode.se. 17 augusti 2022. https://vasterasalf.webnode.se/. Läst 25 januari 2024. 
  11. ^ ”Instagram”. www.instagram.com. https://www.instagram.com/p/C0d3GYiNkAu/. Läst 25 januari 2024. 
  12. ^ ”Sexmästeriet MDU Eskilstuna”. Sexmästeriet MDU. https://www.sexmasteriet.se/. Läst 25 januari 2024.