Mälarenergi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mälarenergi AB
Mälarenergi Solparken 2014a.jpg
Mälarenergis skylt vid Solparken 2014
Org.nr 556448-9150
Typ Privat aktiebolag
Huvudkontor Sverige Västerås, Sverige
Nyckelpersoner Ulla I. K. Persson (S)
Styrelseordförande
Magnus Hemmingsson
Vd
Bransch Energi
Telekommunikation
Produkter Bredband
Elektricitet
Stadsnät
Värme
Antal anställda 595 – December 2012
Historia
Grundat 1861
Ekonomi
Omsättning 2,875 miljarder SEK
Rörelseresultat 220,533 miljoner SEK
Vinst efter skatt 170,356 miljoner SEK
Tillgångar 6,008 miljarder SEK
Eget kapital 2,085 miljarder SEK
Struktur
Ägare Västerås kommun
Moderbolag Västerås kommun
Dotterbolag Fastighets AB Ångturbinen
Mälarenergi Elnät AB
Mälarenergi Försäljning AB
Mälarenergi Stadsnät AB
Mälarenergi Vattenkraft AB
Stadsnät i Svealand AB
Övrigt
Webbplats Malarenergi.se
Fotnoter Siffror från 2012 års bokslut.[1]

Mälarenergi AB är ett affärsdrivande företag som levererar el, värme, vatten, kyla och snabba kommunikationslösningar. Dessutom säljer företaget el till privat- och företagskunder i hela Sverige. Koncernen ägs av Västerås stad och omsätter cirka 3 miljarder kronor. Företaget verkar i Mälardalen och har sitt huvudkontor i Västerås.

På Mälarenergi arbetar runt 600 anställda, och företaget har fem dotterbolag: Mälarenergi Elnät AB, Mälarenergi Stadsnät AB, Mälarenergi Vattenkraft AB, Mälarenergi Försäljning AB, Fastighets AB Ångturbinen samt Stadsnät i Svealand AB.

Mälarenergi etablerades år 1861. I slutet av 1800-talet togs Turbinhuset i Västerås i drift, en tid då många industrier startades i Västerås, bland annat ABB. 150 år senare arbetar företagets anställda på olika anläggningar i hela Mälardalen.

Sedan 1950-talet levererar Mälarenergi fjärrvärme från Kraftvärmeverket i Västerås. Idag, 2012, har Mälarenergi det fjärde största fjärrvärmenätet i Sverige med 670 kilometer ledningar. Närmare 97% av Västerås tätort värms upp av fjärrvärme och även fjärrkyla. Sedan början av 2000-talet används biobränsle i värmeproduktionen och Hallstahammar får även sin fjärrvärme från Kraftvärmeverket i Västerås. I Kungsör finns ett mindre fjärrvärmeverk som förser framför allt företag och flerbostadshus med fjärrvärme. År 2000 började Mälarenergi Stadsnät AB att bygga ett fibernät och blev därmed föregångare i världen kring att erbjuda ett öppet och fritt stadsnät.

Onsdagen den 5 februari 2014 invigdes Nordens största solpark för produktion av elektricitet med hjälp av solenergi. Solcellsanläggningen har en effekt på 1,2 miljoner Watt och ligger längs E18 mellan Västerås och Enköping. Solparken är ett samarbete mellan Mälarenergi AB och Kraftpojkarna AB.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Bokslut & Nyckeltal – Mälarenergi AB”. Allabolag.se. http://www.allabolag.se/5564064748/bokslut. 
  2. ^ Kraftpojkarna: Invigning Solcellsanläggningen Solparken.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]