Mästare

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Mästare (mäster), titel för hantverkare inom skråväsendet som, efter att ha avlagt mästarprov eller på annat sätt dokumenterat sitt kunnande, självständigt får utöva sitt yrke. Som mästare hade man rätt att anställa gesäller och lärlingar.

I skråordningar, olika för olika yrken, reglerades villkoren för att få bli mästare. I Sverige var det vanligast att man efter att ha arbetat som gesäll avlade mästarprov. Som mästare kunde man bli medlem i skrået, utanför vilket ingen hantverkare i staden hade rätt att utöva sitt yrke. Som ytterligare villkor gällde vanligen att man också måste erhålla burskap (borgarskap) i staden. Med burskap hade mästaren även möjligheter att delta i det politiska livet.

För att förhindra överetablering strävade skråna efter att begränsa antalet mästare. Från och med 1600-talet försökte svenska staten motverka sådana hinder beträffande behöriga gesäller.

År 1846 upphävdes skråväsendet, varefter mästarprov och mästartitel förlorat sin juridiska betydelse. Sedan år 1941 är det dock åter möjligt att erhålla mästarbrev. Detta regleras av lagen (1995:1255) om mästarbrev för hantverkare och förordningen (1995:1256) om mästarbrev för hantverkare.

Numera används begreppet för vinnare av större idrottstävlingar.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Litteratur och källor[redigera | redigera wikitext]