Mättat fett

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mättade fetter består av en glycerolmolekyl, och tre långa raka fettsyror.
Eftersom glycerolmolekylen i mitten är böjlig så kan fettsyrorna arrangeras på två olika sätt, antingen som en stol, eller som en stämgaffel.
Mättade fetter i stolform kan packas väldigt tätt, och blir då hårt och har hög smältpunkt. Eftersom omättade fettsyror är krokiga går de inte alls att packa lika effektivt, molekylerna glider mot varandra, och fettet blir mjukt.

Mättat fett är en fettsyreester där fettsyrans kolkedja enbart hålls samman av enkelbindningar. Ett mättat fett har högre smältpunkt än ett omättat fett, och de i kosthållet särskilt i Nordeuropa vanliga fetterna är mer eller mindre fasta i rumstemperatur, medan omättade fetter oftast är vätskor (som då kallas feta oljor).

Mättade fetter finns bl.a. i fett kött, smör, ost och feta mjölkprodukter.

Hälsoeffekter[redigera | redigera wikitext]

Eventuella hälsoeffekter till följd av konsumtion av mättade fetter har diskuterats mycket. Den generella åsikten är att mättade fetter är mindre hälsosamma än omättade fetter och ökar risken för åderförkalkning, kärlkramp och andra negativa blodkärlsförändringar[1].

Andra hävdar att mättade fetter är viktiga för att bilda starka cellmembran, vilket omättade fettsyror inte kan i lika stor utsträckning.[2]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”SLV - Mättat fett”. http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Fett/Mattat-fett/. Läst 25 januari 2013. 
  2. ^ Livsmedelsverket bör omedelbart sluta med kostråd till allmänheten”. Dagens Medicin. 8 april 2009. http://www.dagensmedicin.se/debatt/livsmedelsverket-bor-omedelbart-sluta-med-kostrad-till-allmanheten.