Måbär

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Måbär
Ribes alpinum - berries (aka).jpg
Systematik
Domän Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Stenbräckeordningen
Saxifragales
Familj Ripsväxter
Grossulariaceae
Släkte Vinbärssläktet
Ribes
Art Måbär
R. alpinum
Vetenskapligt namn
§ Ribes alpinum
Auktor L.
Hitta fler artiklar om växter med

Måbär (Ribes alpinum) (även degbär, kalvbär, kobär, kungsbär, mjölbär)[1] är en ungefär meterhög buske som liknar rödavinbärsbusken. Den skiljer sig dock från sina släktingar krusbär och vinbär genom att i regel vara tvåbyggare. Pistill och ståndare finns i både han- och honblommorna, men är inte fullt utvecklade.

Måbärsbusken är ganska allmän i lundar och skogsbackar, i synnerhet i östra Götaland och Svealand, men finns glest utbredd från Skåne till mellersta Norrland. Busken har inga stora anspråk utan växer i såväl torra, steniga och solgassiga slänter, som i skuggiga lundar. Men fuktig och sumpig mark tål den inte. Den odlas även som prydnadsbuske för bladens vackra form, grenarnas hållning och bärens lysande färg. Då den tål beskärning bra, används den också som häckväxt.

Busken blir 1–2,5 m hög, lite risig och har fina grenar. Bladen är ganska små, treflikade och har kala, glansiga undersidor. Blommorna är ljusgula, skålformade och mer uppåtvända än hos övriga släktet. Frukterna är vackert klarröda precis som röda vinbär, men har lite klibbig saft och en fadd jolmig smak, så denna växt odlas knappast för bärens skull.

Hanbuskarna bär de rikaste blomstälningarna

Av denna art finns skilda han- och honbuskar, men det finns även buskar med både han- och honblommor. Hanblommorna bildar större och rikare uppåtriktade klasar med 10–30 blommor, medan honbuskarnas blomställningar är mer anspråkslösa med 2–5 blommor.

Noter och källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ SAOB

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]