MQ Marqet

Från Wikipedia
(Omdirigerad från MQ)
MQ Marqet
Marqet store.jpg
TypAktiebolag
Nasdaq NordicMQ Holding AB
HuvudkontorSverige Göteborg, Sverige
NyckelpersonerIngvar Larsson
VD
BranschKläder
Antal anställda+ 1000
Historik
Grundat1957
Ekonomi
Omsättning1,5 miljarder kronor
Struktur
ModerbolagMQ Holding AB
DotterbolagMQ Retail AB
Övrigt
Webbplatsmq.se
MQ-butik, Drottninggatan, Stockholm

MQ Marqet, tidigare MQ, är ett modeföretag med cirka 120 butiker i Sverige. Som en av Sveriges största varumärkeskedjor omsätter Marqet ca 1,5 miljarder[1] och har över 30 miljoner besökare per år. I april 2020 ansökte MQ Holding AB om konkurs på grund av minskad försäljning delvis relaterat till coronaviruspandemin 2019–2021.[2] Bolaget köptes upp av Mats Qviberg ifrån konkursförvaltare i maj samma år. I januari sade man upp hela marknadsavdelningen och outsourcade verksamheten. I dag har butikskedjan rest sig ur rekonstruktion och omfattar ca 90 butiker samt försäljning via egen ehandel på mq.se samt på Zalando i Tyskland, Frankrike, Belgien, Nederländerna, Danmark, Finland och Sverige med en total omsättning på drygt 1 miljard sek 2021[3].

Historia och organisation[redigera | redigera wikitext]

År 1957 inledde 25 herr- och dambutiker ett samarbete under namnet Detex AB. VD blev Lennart Carlsson som kom att leda företaget i över 30 år. Huvudkontoret fanns i de nybyggda Hötorgskraporna i Stockholm, men flyttade några år senare till Borås. 1979 fördjupades samarbetet mellan modebutikerna och Detex antog det nya namnet MAN och QVINNY. Fler butiker öppnades runt om i landet och liknade varandra allt mer visuellt.

1988 lanserades den gemensamma profilen MQ. Herr- och damkläder började alltmer säljas i gemensamma butiker och sortimentet blev mer målgruppsanpassat. 1993 inledde MQ en stor omorganisation där bolaget övergick från att vara en frivillig fackkedja till att anta en mer franchiseliknande form. En rad nya butiker anslöts och vid årets slut bestod MQ av 105 butiker. 2006 gick investmentbolaget CapMan in som majoritetsägare i MQ. Butikerna köptes upp och ingår numera i MQ Retail.

2008 flyttade MQ sitt huvudkontor från Borås till sitt nuvarande läge i Göteborg. MQ börsnoterades vid NASDAQ OMX Stockholm den 18 juni 2010. Christina Ståhl blev 2013 ny VD för MQ.[4] I maj 2016 anslöts modekedjan Joy till koncernen. Joy startade 1971 med en butik och växte därefter till en landsomfattande kedja.[5] I augusti 2018 tillträdde Ingvar Larsson som VD för MQ.

I början av 2020 bytte MQ namn till Marqet och lanserade en ny e-handelswebbplats. Då hade företaget 645 anställda,[1] varav kring 100 arbetade på huvudkontoret. Vid tidpunkten hade MQ inköpskontor i Shanghai, Kina och Dhaka, Bangladesh.[6] Den 16 april 2020 gick klädkedjan ut med ett pressmeddelande om att man ansöker om konkurs. Som anledning anges i pressmeddelandet att kraftigt minskad försäljning på grund av coronaviruspandemin 2019–2021 gjort att företaget inte anses kunna klara sig ekonomiskt längre.[2] En bit in i konkursförfarandet köptes kedjan 8 maj av finansmannen Mats Qviberg och verksamheten har återöppnat[7].

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Butikskedjan omfattade omkring 120 butiker under 2019. Förutom de fysiska butikerna bedrev Marqet försäljning via sin webbplats och hade outlet-butiker i Kungsbacka, Ullared och i Haninge med försäljning av nedsatta varor och utgående plagg.[6]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]