Magnetisk monopol

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Observera att en del av nedanstående information är utdaterad: 2009 lyckades man för första gången observera magnetiska monopoler i spinn-is. http://www.kth.se/aktuellt/nyheter/viktigt-framsteg-for-magnetricitet-1.354291

Magneter utövar kraft på varandra; liknande elektriska laddningar, lika poler repellerar varandra och olika poler attraherar. Experimentellt har magnetiska poler än så länge ännu bara observerats i oskiljaktiga nord-sydpar. (Om en magnet delas på mitten, så får man inte bara en nordpol och en sydpol; man får två mindre magneter, var och en med sin nord- och sydpol.)

En isolerad magnetisk pol kallas en magnetisk monopol; det har teoretiskt spekulerats i att sådana kan existera i form av små partiklar liknande elektroner eller protoner, som uppstår ur topologiska defekter på ett liknande sätt som kosmiska strängar, men inga sådana partiklar har någonsin hittats. Många kosmologiska teorier föreslår att de är så sällsynta att endast en enda existerar i hela det observerbara universumet.

Existensen av magnetiska monopoler leder automatiskt till slutsatsen att elektrisk laddning måste vara kvantiserad (ett resultat enligt Paul Dirac).


Se även[redigera | redigera wikitext]