Magnetisk monopol

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Magneter utövar kraft på varandra; liknande elektriska laddningar, lika poler repellerar varandra och olika poler attraherar. Experimentellt har magnetiska poler än så länge ännu bara observerats i oskiljaktiga nord-sydpar. (Om en magnet delas på mitten får man inte bara en nordpol och en sydpol; man får två mindre magneter, var och en med sin nord- och sydpol.)

En isolerad magnetisk pol kallas en magnetisk monopol; det har teoretiskt spekulerats i att sådana kan existera i form av små partiklar liknande elektroner eller protoner, som uppstår ur topologiska defekter på ett liknande sätt som kosmiska strängar, och 2009 lyckades man för första gången observera magnetiska monopoler i spinnis.[1] Existensen av magnetiska monopoler leder automatiskt till slutsatsen att elektrisk laddning måste vara kvantiserad (ett resultat enligt Paul Dirac).

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Peter Larsson (23 november 2012). ”Viktigt framsteg för magentricitet”. KTH. http://www.kth.se/aktuellt/nyheter/viktigt-framsteg-for-magnetricitet-1.354291. Läst 2 april 2015.