Mall:Ankare

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Vad är detta för mall?[redigera | redigera wikitext]

Denna mallen användas för att skapa ankare med specifika namn.

Vad är ankare för något?[redigera | redigera wikitext]

Ett ankare är en namngiven position/plats inom en viss HTML-sida eller Wikipedia-artikel. Förrutom att skapa vanliga länkar till artiklar kan man även skapa direktlänkar till specifika ankare i respektive sida eller artikel.

Alla innehållsförteckningar (de som finns längst upp i långa artiklar) skapade med hjälp av ankare som Wikipedia automatiskt genererar. När du klickar på en rubrik i innehållsförteckningen så förflyttas du automatiskt ner till respektive ankare.

När man skapar en länk till ett visst ankare i en viss sida använder man symbolen brädgård (#). Länken skrivs på formen artikelnamn#ankarnamn (detta gäller både för ren HTML-kod och för Wikikod.

Med ordet ankare så avses rent tekniskt ett HTML-element på formen <a name="ankarnamn"></a>.

  • Exempel: länk till ankaret "Kritik" i artikeln om "Microsoft": Microsoft#Kritik
  • Exempel: länk till ankaret "Historia" i artikeln om "London": London#Historia

Man behöver naturligtvis inte ha med #-symbolen i länktexten, bara i själva länken:

Hur fungerar ankare normalt på Wikipedia?[redigera | redigera wikitext]

Wikipedia genererar, som sagt, automatiskt ett ankare för varje rubrik i en artikel. Ofta väljer Wikipedia det enklaste möjliga namnet för ankaret (om rubriken är "Historia" så döps även ankaret till "Historia"), men ibland tvingas systemet att använda ett aningen krångligare namn. Ankarnamn för till exempel inte innehålla tecknet mellanslag och generellt brukar man undvika att ha med bokstäverna ÅÄÖ i ankarnamn. För underrubriker "Beteende och Häckning" i artikeln om Sillgrissla#Beteende_och_h.C3.A4ckning så har Wikipedia använt ankarnamnet "#Beteende_och_h.C3.A4ckning".

Men om ankare skapas automatiskt, varför skapades denna mallen?[redigera | redigera wikitext]

Eftersom Wikipedia automatiskt skapar ankare för alla rubriker så skall generellt denna mall INTE användas. Det finns dock UNDANTAG där det ankarnamn som Wikipedia skapar är olämpligt/otympligt på grund av sitt långa namn, eller på grund av att det genererade ankarnamnet vanligen ändras då rubriktexten ändras.