Malldiskussion:Motorvägar i Tyskland

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Jag förstår mycket väl att det är frestande att i en sån här mall skapa länkar till alla vägarna på samma form: "AX (motorväg, Tyskland)". För en del av dem behövs det ju, det finns redan artiklar om andra motorvägar med samma namn och/eller annat som kallas med en likadan bokstavs/sifferförkortning.

Tyvärr orsakar det problem att göra så här. Basen bör alltid vara att jobba utifrån artikeln med det enkla namnet: A1, A4, A235. När namnkonflikt uppstår, tar man till olika sorters särskiljningsled för att skilja artiklarna åt - inte förr! Se Wikipedia:Namngivning. Om man skapar "uppslagsord (särskiljningsled)" direkt, utan att skapa "uppslagsord"... så kommer ju andra avändare att länka till "uppslagsord" från andra artiklar. Jag har därför rensat denna mall på onödiga särskiljningsparenteser. På sikt, när antalet artiklar om motorvägar blir större, antar jag att en del artiklar kommer att bli skapade med just dessa särskiljningsled - men det är då det.

Vad gäller 23/24 fanns det en oklarhet i mallen, där det stod en 24 i klartext men länkades till "A23 (motorväg, Tyskland)". Jag ersatte detta med 24, hoppas det är korrekt. // Habj 24 januari 2006 kl.02.08 (CET)

Det här fungerar inte alls. Dessutom planerar jag ett flertal nya artiklar om motorvägar i fler länder snart. För att kunna hålla reda på respektive motorvägar i olika länder behövs dessa särskiljningar. /E70 24 januari 2006 kl.02.29 (CET)
Men då är det bättre att göra det då! Särskiljningsled bör aldrig användas om det inte finns någon namnkonflikt. Tänk på att användare söker efter "A24", inte "A24 (motorväg, Tyskland)". Om det blir nödvändigt att särskilja artiklarna kan det göras då, inte nu. Kom ihåg att det är för läsarna vi skriver, inte oss själva. /Grillo 24 januari 2006 kl.02.37 (CET)
Det är inget problem att skapa artiklar med särskiljningsled i om man ser till så det går att hitta dit från det enkla artikelnamnet. Artiklarnas värde ökar, om de ingår i nätet av wikilänkar så de går att komma till från andra artikar - faktiskt är det ju basen för wikitekniken. Att inte ta tillvara på det, är att fuska bort möjligheterna.
Du säger "det här fungerar inte alls". Jag ska berätta för dig vad som inte fungerar. A1 och A2 hade förgreningssidor - men där låg ingen länk till den tyska motorvägen vilket jag nu lagt dit [1] [2]. A13, A15 och A17 var röda länkar - med andra ord finns inte en suck att en enda wikilänk från en enda artikel utöver dem du redigerar själv E70, skulle hitta din artikel. [3] [4] [5] Det är väl ändå bra synd?
Tänk så här: "folk kommer att skriva in wikilänkar till det enkla uppslagsordet" - i det här fallet A12, A35, A56 etc - "och då ska dessa wikilänkar på något sätt leda fram till den befintliga artikeln". Om du flyttar tillbaka A13, A15 och A17 bryr jag mig nog inte så mycket om det - då finns ju omdirigeringen som pekar rätt! Att skapa röda länkar till artiklar utan att bry sig om att skapa något under det enkla uppslagsordet - det är däremot katastrof. Vill du prompt att det ska stå [[A226 (motorväg, Tyskland)|A 226]] i mallen - då bör du först skapa en förgreningssida på A226.
Jag tar i ordentligt här E70, men jag menar det. Det är dock inte bara du som gjort detta tankefel. Jag håller på och städa upp bland amerikanska städer och countyn, det är en soppa... // Habj 24 januari 2006 kl.04.56 (CET)
Jag gör så här: Jag kommer på sikt att återställa mallen som den var förut men med den skillnad att det finns förgreiningssidor eller likvärdigt på det sätt som du här efterlyser. Jag kommer dock inte att göra det just nu. Men inom kort gör jag det. /E70 24 januari 2006 kl.05.18 (CET)

Återställd till tidigare version[redigera wikitext]

Jag bytte ut den ena svenska motorvägsskylten mot en motsvarande tysk, och den andra mot en tysk vägnummerskylt, som lätt känns igen av alla som kört på en tysk autobahn. Men min redigering blev återställd, utan någon motivering varken i sammanfattningsfältet, eller på diskussionssidan. Varför? --Бoīvı€ 3 februari 2006 kl.08.31 (CET)

Du har redan fått svar i en annan diskussionssida om detta. Det är onödigt att ta upp samma diskussion på fler ställen. /E70 3 februari 2006 kl.08.36 (CET)
Jag har på en annan diskussionssida i efterhand fått reda på varför du föredrar svenska motorvägsskyltar, men jag har inte fått reda på varför du återställde min redigering utan motivering. --Бoīvı€ 3 februari 2006 kl.09.02 (CET)
Svaret finns att läsa i Diskussion:Lista över motorvägar i Tyskland. Du deltar själv i diskussionerna där. Därför är det mycket onödigt att du tar upp samma sak i en annan diskussionssida också. /E70 3 februari 2006 kl.09.04 (CET)