Malldiskussion:Projekt språk språkmall/Arkiv

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Tingsförslag[redigera wikitext]

Om jag nu har förstått detta rätt så är Karmosin nöjd med alt 4 och E70 med alt 2 och är det därmed de alternativ som vi nu kan ta upp på ting? Jag tror att det är bra om man har så få varianter som möjligt. Dessutom bör det ju finnas ett valalternativ för de som inte vill ha språkmallarna färgade på detta sätt alls, enl. tysk/spansk modell. (Alt 4 är omdöpt till allt 3 nedan alltså efetrsom det var så lite som skilde dem åt och eftersom det här är tre alternativ). Mitt förslag till ting:

Frågan om språkmallarnas färger har vållat stor debatt, men vi hoppas att vi här kan presentera förslag som vi kan enas kring. Tinget utlystes 23 mars och avslutas 23 april.

Alt. 1 Neutrala/gråa mallar[redigera wikitext]

Man använder en och samma gråa färg till samtliga mallar oavsett språkgrupp. Den tyska och spanska wikipedian har valt att göra på detta vis, se t.ex de:Schwedische Sprache resp es:Idioma sueco.

Omröstning:

Detta är en variant där man har blåa nyanser för den stora språkgruppen dit t.ex de europeriska språken hör. Den fördel som framförts är att dessa färger där är tydliga och passande för dessa språk.

Omröstning:

Detta är en variant av den modell som den engelska och den franska wikipedian använder. Den fördel som framförts är att man alltså använder samma färger, dock mildare nyanser, för de olika språkgrupperna som de gör där.

Omröstning

Jag har försökt att formulera mig så tydligt och neutralt som möjligt i beskrivningen av de olika alternativen. Är detta något som ni båda skulle kunna acceptera? / Elinnea 23 mars 2005 kl.13.40 (CET)

Tror att du kan skapa ett bra ting av detta Elinnea. /E70 23 mars 2005 kl.13.57 (CET)
Jag tror inte ting ska vara till för att man ska rösta om stora principiella beslut, och inte bara som ett sätt att lösa enstaka tvister om småfrågor. Om vi fortsätter att ta upp såna här struntfrågor på ting kommer vi bjuda in för att hur obetydliga tvister som helst tas upp.
Skulle vi inte kunna vänta lite innan vi tar upp det här på den högsta beslutsinstansen vi har? Peter Isotalo 23 mars 2005 kl.14.27 (CET)
Om det varken ska vara till för att lösa stora principella beslut eller enstaka tvister, vad ska då tinget vara bra för? Alla omröstningar (utom de instituationaliserade som Veckans samarbete/SSBR etc) avgörs på tinget, oavsett storlek, helt enkelt. Självklart kan vi vänta lite, men jag ser inte vad det vi i så fall väntar på, då jag bedömde att vi nu nått till en punkt i diskussionen då det kunde bli dags för en omröstning eftersom det inte såg ut som om vi genom konsensus skulle kunna hitta bara 'ett förslag som alla tyckte var det bästa. / Elinnea 23 mars 2005 kl.14.39 (CET)
Förlåt Elinnea, jag menade att tinget är till just för för stora principiella beslut. Jag formulerade meningen klantigt. Det jag menar är att jag är orolig över att folk ska börja se tinget som ett sätt att avgöra först småfrågor som det här, och sen t.o.m. helt uppenbara NPOV-frågor som Makedonien. Dessutom så har ju L'Houngan dragit igång det där helt befängda tinget om att radera stubbar, så om vi nu går in med ytterligare ett ting om en struntsak, så tror jag inte att vi förbättrar tingets legitimitet.
Det är faktiskt väldigt få personer som har tagit en titt på den här frågan. Jag skulle faktiskt att några av dom övriga medlemmarna i Projekt Språk yttrade sig i den här frågan också. Det är ju trots allt dom som ska pyssla med den här mallen. Peter Isotalo 23 mars 2005 kl.14.47 (CET)
Tack vare ett ting blir det en större grupp som får titta på alternativen och bilda sig en egen uppfattning om mallarna. Då får både de som tillhör Projekt Språk och andra bilda sig en uppfattning. Jag tror att detta är en sak som inte bara folk som skriver språkartiklar ska kunna ta ställning till utan alla. Även folk som inte skriver i språkartiklarna läser dessa och använder ibland dessa till andra saker de håller på med som kanske inte ens är språkrelaterat. Det finns många som inte ens är intresserade av språk som ändå vill uttala sig om mallarna och kan ha seriösa förslag. Dessa måste vi också lyssna på. Jag tror också att ett ting är det sätt som skapar minsta möjliga risk för nya konflikter om språkmallarna. Jag föreslår att Elinnea skapar tinget. Både Karmosin/Peter Isotalo och jag är nog alldeles för partiska i denna fråga. Om någon annan skapar tinget blir det mindre risk för att någon misstänker att det vinklas åt något håll. /E70 23 mars 2005 kl.15.03 (CET)

Jag kanska ska påminna om att Elinnea i alla högsta grad deltog i debatten innan det första tinget (hon röstade för "det neutrala förslaget" i tinget om jag inte minns fel) och hon varit synnerligen delaktig här med tydliga åsikter om vilket förslag hon stöder. Peter Isotalo 23 mars 2005 kl.15.15 (CET)

Jag har aldrig sagt att Elinnea är opartisk. Det är dessutom svårt att hitta någon som är 100 % opartisk. Men Elinnea har inte deltagit i konflikterna när de var som värst och har dessutom försökt att göra en formulering som ska vara så neutral som möjligt. Varken du eller jag är lämpliga personer att skapa detta ting. Det är nog lugnast för oss alla om det inte är du eller jag som skapar tinget för att undvika risken att någon tror att tinget är vinklat åt något håll. /E70 23 mars 2005 kl.15.55 (CET)
Poängen är att jag är principiellt emot att sådana här frågor ska gå till ting överhuvudtaget, oavsett vem som formulerar det. Vi missbrukar vår maktstruktur om vi ska tvinga hela svenska wikipedia att lösa en tvist som faktiskt bara handlat om att du och jag inte kunnat komma överens. Sånt gör bara att folk förlorar respekt för ting i det långa loppet.
Färgschemat för språkmallarna är inte en principfråga, och därför ska vi kunna lösa det inom ramen för det projekt där det faktiskt uppstod. Alla kan gå med i Projekt Språk om dom vill och alla kan delta i diskussionen. Låt nu lite fler än du, jag, Marsve och Elinnea ha synpunkter på det här genom innan vi slår på stortrumman och drar ihop hela wikipedia för att ta ställning om några ynka färgval. Peter Isotalo 23 mars 2005 kl.16.49 (CET)
Nej, jag har haft bestämda åsikter i frågan, som sagt, och jag menar inte att jag är opartisk, jag försökte bara att vi skulle kunna nå en lösning, men som sagt, det är ingen brådska, det är bara bra om fler kommer med åsikter här först så vi kan avvakta ett tag med ting och se om vi kan komma fram till ngt mer utan omröstning. / Elinnea 23 mars 2005 kl.21.19 (CET)

Åter med färger[redigera wikitext]

(Diskussion flyttad från Elinneas diskussionssida)

Jag har lite svårt att förstå den här färgaversionen kommer av. Det finns mycket goda argument för att behålla det där färgschemat som E70 blev så överdrivet sur över, men jag har bara hört "det är fult"-argument mot dess införande. Vi har en riktlinje angående mallar som faktiskt säger att vi ska följa engelska standarden där det finns en sådan, och det här är den engelska standarden.

Att ni går in och ändrar sådär bara genom att säga "det är skrikigt" bäddar inte för ett gott redigeringsklimat i framtiden. Det du gör nu är inte att kompromissa. Diskutera gärna frågan på Wikipedia:Projekt Språk, men jag vädjar till dig att du försöker att komma med riktigt konkreta argument, och inte bara upprepa att du tycker det är fult. Det är väldigt svårt för mig att bygga upp någon form av respekt för er om ni bara går in och motarbetar mig med åsiktsargument om smådetaljer.

Visar du lite mer tolerans för det arbete jag gör kan jag lova att jag kommer återgälda den tjänsten. Peter Isotalo 19 mars 2005 kl.13.20 (CET)

Det enda jag gjorde var att ta bort färgen i tabellen eftersom den försämrade artikelns läsbarhet. Ögat dras till den starkt gula färgen och bort från texten, inte en fråga om det är snyggt eller inte alltså. Som jag ser det är det faktiskt du som upprepar samma argument "använda engelska wikipedia som mall" om och om igen. Avslutades inte "den stora tabellfärgskonflikten" med att man kom överrens om att antingen använda milda färger eller att avstå från dem? Var det inte det som var kompromissbeslutet som även du accepterade, som jag här följde? Tyvärr är det svårt att hitta exakt vad som sades eftersom man har raderat en stor del av diskussionen istället för att arkivera den som brukligt. / Elinnea 19 mars 2005 kl.14.08 (CET)
Den Stora Färgfajten avslutades med att jag sa att vi skulle låta frågan ligga genom att inte ha färger alls tills det lugnat ner sig och konstruktiva förslag hade framförts och inget annat. Jag har lagt fram mycket konkreta alternativ med goda grunder, och då förväntar jag mig faktiskt mer än att man på egen hand bestämmer sig att färger inte ska få användas alls. Jag har bara fyllt i färger som inte ens hade med den tidigare diskussionen att göra (det var "lawngreen" det bråkades om).
Jag kan gärna ta fram diskussionen och det som sades från berörda parter i alla dom forum där debatten hälls, men då lovar jag att det inte är jag som kommer framstå i dålig dager. Framförallt inte om jag tar upp alla dom gånger som E70 bröt mot omröstningsregler och raderade min inlägg för att han ansåg att han ensam skulle få diktera villkoren för omröstningen. Anklagelsen om att jag skulle ha förolämpat honom för dyslexi är också väldigt lätt att avfärda.
Som sagt, ha lite överseende med nya förslag. Det är inte särskilt sannolikt att ett färgval skulle vara så distraherande att folk inte kan läsa artikeln. Sen har jag dragit många andra argument förutom att hänvsia till dom riktlinjer ni själva skrivit, men dom är det aldrig någon som bemöter. Peter Isotalo 19 mars 2005 kl.16.57 (CET)
Instämmer med Elinnea! Att ideligen komma med argumentet "så gör dom på engelska wikipedia" känns sannerligen uttjatat. Att sedan herr Isotalo har raderat delar av "färgdebatten" känns inte lyckat (för att uttrycka sig milt). Att sedan Isotalo talar om respekt, tolerans och "redigeringsklimat" rimmar mycket illa med hans snuskiga och totalt respektlösa påhopp på undertecknad och Användare E70. Lamré 19 mars 2005 kl.15.32 (CET)
Nu har jag hittat det, det var inte bara så att du accepterade ofärgade mallar, det var du som föreslog detta. Kritiserar du mig för att inte kompromissa när jag bara gör så som du sagt, dvs låta mallarna vara ofärgade?
Citat:
"Mitt förslag är att mallarna får vara ofärgade tills det eventuellt (och enbart eventuellt) finns väl genomtänkta och genomdiskuterade förslag som kan läggas fram som inte grundar sig i personliga konflikter mellan enskilda användare. karmosin 13 februari 2005 kl.18.46 (CET)"
Eller sa du det där bara på låtsas, för att få slut på en diskussion och ting som kanske skulle leda i en rikning du inte önskade, och sedan smyginföra det stegvis, så som du vill ha det iaf? Det har ju inte dykt upp något nytt genomarbetat och genomdiskuterat förslag ännu och då bör man, som jag gjorde, se till att de är ofärgade helt enkelt. / Elinnea 19 mars 2005 kl.21.31 (CET)
Herr Isotalo/Karmosin försökte mycket riktigt införa standarden på mallan enligt engelska wikipedia i smyg. Han gick bakvägen med att färga mallar för asiatiska språk enligt den standard som engelska wikipedia har. När jag sedan raderade färgerna enligt de avtal som vi hade kommit överens om tar herr Isotalo/Karmosin och skriver en massa dynga om artikeln motorväg som någon sorts "hämnd" för att jag tog bort hans färger. Det var jag som tidigare försökte ta bort ett antal av de gamla konflikterna för att vi skulle få slut på konflikterna. Detta agerande från Karmosin visar bara att konflikterna tydligen fortfarande ligger och "pyr" någonstans. Vi får inte glömma att ofärgade mallar var ett förslag som Karmosin själv tog fram och som vi andra accepterade. Det är fult att bryta mot en överenskomelse. /E70 19 mars 2005 kl.22.23 (CET)
I couldn't agree more, E70! Debattklimatet här på Svenska Wikipedia skulle bli så mycket bättre och mer konstruktivt om Herr Isotalo hyfsade till sig alt. undvek diskussioner. Läste ni förresten att han kallade mig "fördomsfullt troll"? Skrattretande är bara förnamnet! :-D Lamré 19 mars 2005 kl.22.50 (CET)
Fördomsfullt troll? Låter som en snäll förolämpning... //Tåggas 19 mars 2005 kl.22.57 (CET)
Jag skulle uppskatta om man på min diskussionssida håller sig till sakfrågan i diskussioner och inte drar upp åsikter om personer eller deras agerande i andra konflikter som rör helt andra ärenden. Denna tråd bör alltså enbart röra alltså enbart frågan om språkmallarna, det andra får ni göra upp nån annanstans. / Elinnea 19 mars 2005 kl.23.04 (CET)

Elinnea, jag föreslår att du tar bort inlägg som bara handlar om personangrepp och bråk.

Sluta kalla mig "herr Isotalo", E70. Jag har ett förnamn, eller ett nick. Jag gör dig och andra en stor tjänst genom att avsäga mig min anonymitet och jag tänker inte svara på dina inlägg om du tänker missbruka min generositet genom att härma Lamrés barnsliga gliringar. Du kanske inte har märkt det, men jag bemöter dig med artighet och respekt i sak, även när du skällt på mig som värst, och jag förväntar mig nu amma sak tillbaka. Vill du fortsätta vara upprörd över gamla oförätter (påstådda eller verkliga) och påstå att jag gör det här för att provocera dig personligen, så tänker jag dra upp alla gliringar, personangrepp och fula argument jag kan hitta från dig och mig, lägga upp dom för allmän beskådan och låta andra avgöra vems som är värst.

Eller så kan försöka att bemöta mig med respekt och sansade argument och skippa bråk. Valet är ditt.

Och jag är ledesn om du uppfattade som personligt, men kritiken mot motorväg var väl motiverad. Jag utgick från att det var ett gemensamt arbete och jag har kritiserat även andra artiklar om du inte tror mig. Jag hämnas inte på andra genom att gnälla på innållet i deras artiklar.

Jag kompromissade för övrigt E70 för att jag ville få slut på bråket, inte för att jag blev övertygad av några vettiga argument och jag sa klart och tydligt när jag kompromissade att det var tillfälligt. Nu försöker jag komma med ett kompromissförslag i förhoppning att det fanns någon vilja att komma till en lösning som inte bara innebär ett fantasilöst status quo (att börja med att färga dom mallar som inte ska vara gröna och som inte nämndes i debatten), men jag får inget tillbaka. Bara motredigeringar. Varför beskylls jag för att använda samma argument som förut? Vilka argument får jag använda? Och framförallt, varför kommer ni inte med egna förslag istället för att bara säga att det jag föreslår är dåligt?

Sen skulle jag vilja veta varför det är just E70 och Elinnea som ska ha sista ordet angående innehållet här på svenska wikipedia. Är det så här ni brukar hantera frågor där det råder oenighet om utformning av artiklar?

Som en parantes vill jag säga att det är väldigt konstigt att E70 alldeles nyss tog bort samma gråa färg han väldigt ivrigt förespråkat på andra mallar från japanska. Vad hände med alla argument om att det absolut måste vara diskreta färger? Färgen där var ju minst sagt diskret. Peter Isotalo 20 mars 2005 kl.01.09 (CET)

Eftersom vi är inne på Elinneas diskussionssida så kommer jag att rätta mig efter hennes önskemål. Det är hennes regler som gäller på hennes diskussionssida och detta måste alla vi andra respektera. Jag kommer av denna orsak inte att ta upp något annat än det som berör språkmallarna. Det andra får tas upp på annat håll.
Den standard som engelska wikipedia har på sina språkmallar har ifrågasatts inte bara av mig utan av fler användare här. Det handlar då inte bara om att den skrikiga grönfärgen som finns på europeiska språk skulle vara ful utan även om kritik mot hela deras system med färgkoder. Detta har framförts av en del användare på de diskussioner som tidigare hade varit om dessa mallar. Förslagen som har varit har då handlat om att t ex ta fram en enhetsfärg för samtliga språkmallar. Den kompromiss som sedan togs fram var att samtliga mallar skulle bli utan färger tills något alternativt förslag kommit fram. Detta har vi inte idag. Naturligtvis skulle vi kunna enas om en enhetsfärg för alla språkmallar men läget blir ju låst. Därför får vi fortsätta att ha ofärgade mallar trots att åtminstone jag tycker att det ser trist ut. Jag gillar nämligen inte alls de vita mallarna om nu någon tror det. När du sedan började sätta färg på mallarna för asiatiska språk så började dessa färgas efter den standard som engelska wikipedia har, detta trots den kritik som finns här för den standarden. Det var att "gå bakvägen" för att sakta men säkert ändå införa den hårt kritiserade standarden i smyg. Detta har inte godkänts på något ting och de överenskommelser som hittills finns är ju fortfarande att mallarna ska vara ofärgade, därför ändrade jag bara tillbaks till det som vi kommit överens om nämligen ofärgat. På Japanska hade du mycket riktigt lagt in en grå färg, denna grå färg var enligt engelska wikipedias standard. Alltså var du ine på deras standard som var kritiserad och lagt in deras färgkod. Detta bröt igen mot överenskommelsen. Om sedan grått är snyggt eller fult har inte med saken att göra i det här fallet. /E70 20 mars 2005 kl.02.33 (CET)
Så det är bara för att det gäller den engelska standarden som det ska tas bort? Hur går det ihop med att vi har en rekommendation angående skapande av mallar som säger att det är just dom mallarna man ska försöka efterlikna? Peter Isotalo 20 mars 2005 kl.03.11 (CET)

Elinnea, skulle du vilja flytta denna diskussion till Malldiskussion:Projekt språk språkmall så att vi har det som rör färgerna på språkmallen på ett ställe? --Marsve 20 mars 2005 kl.04.38 (CET)

Bra förslag, Marsve. Fixar det. / Elinnea 20 mars 2005 kl.11.36 (CET)

Jag har lagt upp förslag till riktlinjer för hur man skriver och strukturerar en språkartikel och hur man bäst fyller i språkmallen. karmosin 11 februari 2005 kl.14.55 (CET)

Diskussion Språkmallsfärger (Alternativ 1)[redigera wikitext]

Ett förslag på hur färgscheman för språk mallarna skulle kunna se ut. Jag har försökt att ta bort de mest extrema och störande färgerna som
lawngreen
,
tomato
,
yellow
med flera. Samtidigt har jag försökt att använda de namngivna färgerna och undvikit hexadecimala färgkoder så långt som möjligt så långt som möjligt så att det skall bli lite lättare att använda dem. --Marsve 20 mars 2005 kl.04.32 (CET)

Jag lägger mig inte i färgval, men man bör använda hexadecimalkod i stället för namnkod. Här och här finns konverteringstabeller, där den senare är mer omfattande. Fördelen med hexadecimalkod är att det är större möjlighet till variation, bortsett från rena datatekniska fördelar. På KTH bl a studeras färgers pedagogiska funktion på webben, men det kanske är lite överkurs. Det finns dock rekommendationer om färger o d.//--213.101 20 mars 2005 kl.08.39 (CET)

Tycker att dessa färgval är betydligt bättre än de skarpa signalfärgerna, även om jag tycker att de skulle kunna vara ännu mildare, men detta skulle kunna vara en bra kompromiss. Bra att du tar tag i detta Marsve! / Elinnea 20 mars 2005 kl.11.36 (CET)
Det är helt klart ett genomtänkt förslag. Om man nu ska införa färgkoder så är det något sånt här som kan vara aktuellt. /E70 20 mars 2005 kl.12.20 (CET)
Nu kom jag med ett motförslag. Om vi ändå ska behålla gröna nyanser, varför inte låta dom vara kvar på dom europeiska språken, så att dom åtminstone påminner om sin förlaga? Då slår vi ju två flugor i en smäll. Dom som inte vill ha vissa färger bli nöjda och vi upprätthåller ändå en viss likhet i standard. Att vi bara ska byta plats på vissa färger är väl inte helt logiskt.
Och varför blev
tomato
helt plötsligt en oönskad färg? Den var det ju aldrig några protester mot. Peter Isotalo 20 mars 2005 kl.12.45 (CET)
En anledning att jag invänder mot den blåa färgskalan är för att dom är svårare att skilja åt än dom gröna nyanserna. Peter Isotalo 20 mars 2005 kl.14.07 (CET)
Titta på Alternativ 2 så skiljer sig dessa mer än de gröna färgerna. /E70 20 mars 2005 kl.14.16 (CET)
Nej men ser man på! Så var vi tillbaks till dina små "kryphål" att försöka ha den engelska standarden igen. Svaret från min sida är Nej! /E70 20 mars 2005 kl.13.14 (CET)
Ta en titt på tyska wikipedia. De har inte alls samma standard som engelska wikipedia. Detta gör argumentet att härma engelska wikipedia ännu mer urvattnat. /E70 20 mars 2005 kl.13.28 (CET)
Wikivärlden går inte ut på att vi ska härma engelska wikipedia. Men nog om det. De förslag som har blå färg för europeiska språk är harmoniska och jag tror att de tilltalar de flesta. /E70 20 mars 2005 kl.13.52 (CET)
Karmosin du har rätt i att ingen har klagat på tomato (ännu) men det är en stark färg och vad jag uppfattade problemet som var att flera (mig själv inräknat) inte ville ha starka färger som ”stal” uppmärksamheten från det som var viktigt på sidan. Rött och röda nyanser är ”allarm färg” som man bör vara försiktig med att använda om det inte är så att man absolut vill att det är de som är rött som skall uppmärksammas. Problemet om man skall använda gröna nyanser för språkfamiljerna i Europa och Nordasien, Västasien och Sydasien som man gör på engelska wikipedia är att det finns många familjer men bara ett fåtal vettiga gröna nyanser.
213.101 jag tycker också att man bör använda hexadecimalkod men jag har för mig att någon tyckte att de var bökiga att förstå sig på. --Marsve 20 mars 2005 kl.21.24 (CET)

Diskussion Språkmallsfärger (Alternativ 2)[redigera wikitext]

Elinneas variant var ovanligt snygg. Den är också mycket tydlig. Om vi ska införa färgkoder så är detta ett mycket snyggt och genomarbetat förslag. Tror att detta skulle kunna vara ett synnerligen bra system. /E70 20 mars 2005 kl.13.20 (CET)

Båda förslagen går ut på att europeiska språk har en vilsam blåfärg vilket jag tror är mycket lyckat. Blått är också en färg som uppskattas av många. /E70 20 mars 2005 kl.13.24 (CET)

Jag skulle också rösta på detta förslag (om vi nu ska ha alla dessa färgglada mallar), men tycker samtidigt att det är synd om vi inte ligger nära den engelska förlagan. Trots allt är det ju den som föranleder färgsättningen av mallar. Ett tredje förslag som liknar alternativ 2, men med färgerna på "engelsk" plats vore bra, tycker jag.
/ Mats Halldin 20 mars 2005 kl.19.45 (CET)
Jag tycker att detta förslag är det bästa hittills. --Marsve 20 mars 2005 kl.21.24 (CET)
Alternativ 2 röstar jag på, med den ordning som redovisas med blått för europeiska språk. Tyska wikipedia har inte härmat engelska så därför behöver inte vi det heller. Blått är dessutom en behaglig färg som är omtyckt av de flesta, passar mycket bra på stora språkgrupper. /E70 20 mars 2005 kl.21.28 (CET)
Marsve, jag är rätt kackig på att läsa dom där färgtabellerna. Skulle du kunna göra om Alternativ 1 så att varje språkfamilj håller sig inom samma färgnyanser som orginalet, fast i mildare toner? Peter Isotalo 20 mars 2005 kl.22.17 (CET)
Jag gör ett försök men då får vi använda hexadecimalkod i stället för namnkod.--Marsve 20 mars 2005 kl.22.22 (CET)

Diskussion Språkmallsfärger (Alternativ 3)[redigera wikitext]

Jag har gjort ett försök till att behålla de gröna nyanserna på språkfamiljer i Europa och Nordasien, Västasien och Sydasien. Jag är inte helt nöjd men om vi slår våra kloka huvuden ihop så kanske vi kan komma fram till något som ser vettigt ut.--Marsve 20 mars 2005 kl.23.12 (CET)

Beklagar Marsve! Bra försök men det blev inte alls bra. Alternativ 3 var ett hyffsat resultat för att vara med grönt för europeiska språk men det håller inte i längden. Jag tror att vi får ge upp tankar om grönt för dessa språkfamiljer. Detta alternativ är inte alls lika bra som Alternativ 2. Blått är en tydligare färg som är behändigare för europeiska språk och är mer harmonisk. /E70 20 mars 2005 kl.23.19 (CET)
Jag upplever att de blå färgerna i alternativ 2 är tydligare (och snyggare, om man nu ska lägga en en sån aspekt på det hela), men jag tycker ändå att Marsve har gjort ett mkt bra jobb att mildra de gröna på ett sätt som gör att färgen inte stör artikeln. Det tycks som om denna konflikt aldrig får ett slut om man inte gör Karmosin till viljes angående grön färgskala på europeiska, nord- väst- och sydasiatiska språkfamiljerna och jag skapade därför ytterligare ett sådant alternativ (4), som alltså bara är en lätt modifiering av Marsves, men utan de skarpaste färgerna (t.ex violet och deepskyblue). / Elinnea 21 mars 2005 kl.11.55 (CET)
Det är knappast Karmosins vilja som ska styra detta. Om en majoritet föredrar det blå så borde det också vara det som vi tar. Men jag har ett förslag. Varför inte göra ett femte alterativ? Ett som är en blandning av alternativen 2 och 4? /E70 21 mars 2005 kl.12.00 (CET)
Skulle du vilja förtydliga hur den blandningen skulle vara så ska jag försöka fixa detta, alltså vilka färger som du vill ha på vilken plats. (Osäker... eller var frågan retorisk och avsedd som en sarkasm mot att jag modifierat alt 3?) Det är inte bara Karmosins vilja som ska styra, inte bara min och inte bara din eller ngn annans, utan vi försöker skapa olika alternativ som så många som möjligt kan tycka är ok. Bara för att man gör varianter på ett alternativ betyder det inte att det är den färgkombinationen som "vinner" bara att man modifierar lite här och där. Skulle vi inte kunna enas när vi slipat lite här och där är det ju bara att ta upp frågan till ting, men då är det nog bra om vi kunnat utkristallisera några få valalternativ först, det är alltså inte dags för det än. / Elinnea 21 mars 2005 kl.12.10 (CET)
Se nedan. /E70 21 mars 2005 kl.12.14 (CET)

Diskussion Språkmallsfärger (Alternativ 4)[redigera wikitext]

Jag är helt nöjd med det här alternativet. Peter Isotalo 22 mars 2005 kl.21.35 (CET)

Diskussion Språkmallsfärger (Alternativ 5)[redigera wikitext]

Nu har jag gjort ett femte alternativ. Detta är ett alternativ där så många färger som möjligt är dämpade och diskreta. Detta bygger på en kombination av alternativen 2 och 4. De blå färgerna är mycket tydliga och lätta att skilja från varandra. Asiatiska språk har dämpade färger som ändå är tydliga. Detta tror jag skulle kunna vara en lösning som tilltalar en majoritet. /E70 21 mars 2005 kl.12.14 (CET)

Jag kanske har gått och blivit färgblind av allt detta färgmallande, men jag ser inte vari kombinationen ligger, på vilka ställen skiljer sig denna från alt 2? / Elinnea 21 mars 2005 kl.12.24 (CET)
Elinnea! Det är inte du som har blivit färgblind utan jag. Jag såg fel när jag gjorde detta. Jag blir själv färgblind snart av allt detta med mallfärger. Du har rätt. Alternativ 2 och 5 är identiska. Ber om ursäkt över mitt misstag. /E70 21 mars 2005 kl.12.45 (CET)
Det är lugnt, glad att jag inte har blivit färgblind ;), stirrade ganska länge på de där utan att se ngn skillnad så det var ju bra att det bara var en liten miss. / Elinnea 23 mars 2005 kl.13.40 (CET)