Malmö universitet

Malmö universitet
MottoDär mångfald gör skillnad
Grundad1 juli 1998 (högskola)
1 januari 2018 (universitet)
Ägandeformstatlig
RektorKerstin Tham
PlatsMalmö, Sverige
Antal studerande13 000 hås (2012) [1]
Antal doktorander100
Antal lärare800
MedlemskapSUHF
Webbplatswww.mah.se

Malmö universitet är ett svenskt statligt universitet i Malmö. Det grundades 1998 som Malmö högskola och har ungefär 24 000 inskrivna studenter[2] och omkring 1 400 anställda[3], varav ett 60-tal är professorer. Kerstin Tham är rektor sedan 1 november 2015.[4]

En stor del av utbildningen är lokaliserad till Universitetsholmen. Huvudbiblioteket ligger i byggnaden Orkanen, där också fakulteten för lärande och samhälle finns.

Historik

Malmö högskola bildades 1 juli 1998, med högskoleutbildningar som redan tidigare fanns i Malmö och som tillhört Lunds universitet eller Malmö kommun som bas, bland annat tandläkar-, lärar- och sjuksköterskeutbildningar. Vid bildandet hade högskolan omkring 5 000 inskrivna studenter.

Odontologiska fakulteten är den del av universitetet som har den längsta historien på plats i Malmö. Tandläkarhögskolan i Malmö grundades 1948 som en självständig högskola, och var då den första akademiska utbildningen i Malmö. År 1964 uppgick högskolan i Lunds universitet som dess odontologiska fakultet, men fortsatte att finnas i samma lokaler i Malmö.

Lärarhögskolan i Malmö bildades 1960 och uppgick i Lunds universitet 1977.

Vårdhögskolan i Malmö tillhörde fram till Malmö högskolas bildande Malmö kommun, eftersom kommunen stod utanför landstinget i Malmöhus län och hade sin egen vårdorganisation.[5]

Högskolan fick ställning som universitet den 1 januari 2018.[6][7]

Fakulteter

  • Fakulteten för teknik och samhälle är placerad i huset Niagara nära Anna Lindhs plats i Malmö. Fakulteten har ca 3 000 studenter och 100 anställda. Inom fakulteten finns institutionerna Datavetenskap och Medieteknik och produktutveckling. Fakulteten har utbildning och forskning inom informationsarkitektur, spelutveckling, medieteknik och design.
  • Fakulteten för lärande och samhälle är placerad i huset Orkanen på Nordenskiöldsgatan 10 i Malmö. Fakulteten har cirka 5000 studenter och är en av Sveriges största lärarutbildningar. Inom fakulteten finns institutionerna Barn-unga-samhälle, Idrottsvetenskap, Individ och samhälle, Kultur-språk-medier, Natur-miljö-samhälle, Skolutveckling och ledarskap.
  • Fakulteten för kultur och samhälle finns i byggnaden Gäddan på Citadellsvägen 7, samt tillsammans med Fakulteten för teknik och samhälle i byggnaden Niagara. Fakulteten har 5000 studenter och ca 300 anställda. Inom fakulteten finns institutionerna Globala politiska studier, Konst, kultur och kommunikation, Urbana studier och Språkstudier.
  • Fakulteten för hälsa och samhälle är till stor del placerad på sjukhusområdet i Malmö. Inom fakulteten finns institutionerna Biomedicinsk vetenskap, Hälso- och välfärdsstudier, Kriminologi, Socialt arbete, Vårdvetenskap. Fakulteten har utbildning och forskning inom bland annat biomedicinsk vetenskap, omvårdnad och vårdvetenskap, kriminologi, sexologi, socialt arbete samt på välfärdsområdet.
  • Odontologiska fakulteten, Tandvårdshögskolan, ligger intill station Triangeln i Malmö. Fakulteten utbildar till tandläkare, tandhygienist och tandtekniker och har forskning inom biologiska gränsytor, materialvetenskap och oral hälsa.

Forskning

Forskningen vid Malmö universitet spänner över en stor del av det vetenskapliga spektrumet men med tyngdpunkt på samhällsvetenskaplig och medicinsk forskning. Bland annat bedrivs forskning inom klinisk odontologi, hälsa, vård och välfärd, biofilmer och biologiska gränsytor, datavetenskap, utbildningsvetenskap, urbana studier, migration och idrottsvetenskap. Kännetecknande för mycket av forskningen är att den är flervetenskaplig och bedrivs i nära samarbete med det omgivande samhället.[förtydliga] Malmö universitet har utbildning på forskarnivå inom 15 forskarutbildningsämnen.

Fakulteten för hälsa och samhälle bedriver forskning inom biomedicinsk vetenskap, omvårdnad och vårdvetenskap, kriminologi, sexologi, socialt arbete samt på välfärdsområdet.

Fakulteten för lärande och samhälle bedriver forskning inom två områden: Idrott i förändring har en samhällsvetenskaplig och humanistisk profil. Utgångspunkten är att samhällsaspekter som genus, social klass och kulturell mångfald alltid påverkar idrotten, samtidigt som idrotten utövar ett inflytande på samhället. Området Utbildningsvetenskap är flervetenskapligt och kretsar bland annat kring utbildningssystemets organisation, ämnesdidaktik i olika utbildningar och barns och ungdomars livsvillkor.

Fakulteten för kultur och samhälle bedriver utbildning och forskning inom humaniora, samhällsvetenskap, teknik och design. Forskningsämnen är bland annat urbana studier och hållbar stadsutveckling, migration, global politik, internationell fred och säkerhet, nya medier, interaktionsdesign, litteraturvetenskap, språk och genus.

Forskningen på Fakulteten för teknik och samhälle bedrivs i samverkan med företag, myndigheter och andra organisationer inom områden som materialvetenskap, datavetenskap, tillämpad matematik, medieteknik och fysik.

Odontologiska fakulteten bedriver utbildning och forskning inom odontologi. Forskningen är indelad i sex forskningsmiljöer: det orala ekosystemet med inriktning mot gränsytor, orofaciala funktionsstörningar och smärta, biomaterial och rekonstruktiv tandvård, diagnostik och prediktion, oral folkhälsa, profession och förhållningssätt samt professionsforskning.

Byggnader

Malmö univetsitets verksamhet finns i åtta byggnader i Malmö.

Orkanen vid Hjälmarekajen

Fakulteten för lärande och samhälle är belägen i huset Orkanen på Nordenskiöldsgatan sedan 2005. Byggnaden vann Malmös stadsbyggnadspris 2006.

Fakulteten för kultur och samhälle och Fakulteten för teknik och samhälle är sen 2015 belägen i huset Niagara på Nordenskiöldsgatan nära Anna Lindhs plats, Malmö. Fakulteten för hälsa och samhälles byggnad på sjukhusområdet vann Malmös stadsbyggnadspris 2004. Forskning på Fakulteten för hälsa och samhälle institution för Socialt arbete finns i huset Scylla på Nordenskiöldsgatan i Malmö.

Internationella utbyten

Malmö universitet har utbytesavtal för studenter med cirka 265 partneruniversitet i 50 länder. Även anställda kan åka på utbyte till andra lärosäten.

Personer som varit anställda eller studerat på Malmö universitet

  • Entreprenören och grundaren av videostreamingtjänsten Bambuser Måns Adler studerade på Malmö högskola 2001-2004.
  • Författaren och journalisten Patrik Lundberg tog examen i Medie- och kommunikationsvetenskap från Malmö högskola 2008. 2012 gav han ut boken Gul utanpå om att leva som adopterad i Sverige.

Rektorer

Källor

Noter

Externa länkar