Maman

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Maman utanför National Gallery of Canada i Ottawa
Foto: Bengt Oberger

Maman, mamma på franska, är en skulptur av Louise Bourgeois.

Maman utanför Hamburger Kunsthalle i Hamburg

Maman, från 1999, är den sista i en serie skulpturer av spindlar som Louise Bourgeois skapade under 1990-talet. En del av dessa är liksom Maman i kolossalformat. Maman, som är den största skulpturen Louise Bourgeois gjort, är 9,3 meter hög och har ett avstånd mellan benen som mest på 10,2 meter.

Det första exemplaret tillverkades i stål och ställdes ut år 2000 i turbinhallen i Tate Modern i London som en del i museets invigningsutställningar. Den blev då en publikframgång, innehades av Tate Modern på långlån och ställdes åter ut i turbinhallen år 2004. Vid årsskiftet 2007/08 donerades Maman till museet av Louise Bourgeois och en anonym givare[1] och placerades i museiparken. Efter originalet har det gjutits en upplaga av sex exemplar i brons, bland annat i :

Ett exemplar visades i Wanås skulpturpark, nordöstra Skåne, sommaren 2007.

Maman är en gestaltning av en spindelhona, som bär sina ägg (26 vita marmorägg) i en korg under kroppen. Bilden är ambivalent, samtidigt beskyddande och skrämmande. Louise Bourgeois har själv beskrivit verket som ett äreminne över hennes mamma:

Denna spindel är en hyllning till min mamma. Hon var min bästa väninna. I likhet med en spindel var min mamma en väverska. I likhet med en spindel var min mamma mycket begåvad. Spindlar är vänliga varelser som äter myggor. Vi vet att myggor sprider sjukdomar och därför inte är önskvärda. Av det skälet är spindlar nyttiga och beskyddande, precis som min mamma var.
— Louise Bourgeois [2]

Att läsa mer[redigera | redigera wikitext]

  • Tove Grönroos: Ett verk blir kosmopolitiskt: Representerar Louise Bourgeois verk Maman någonting universellt?, B-uppsats i Konstvetenskap vårterminen 2007, Södertörns högskola

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Pressmeddelande av Tate Modern 2008-01-11
  2. ^ Från en intervju med Louise Bourgeois, återgiven i New York Times 2007-10-04