Mannen på taket

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mannen på taket
Genre(r) Action
Thriller
Regissör Bo Widerberg
Producent Pelle Berglund
Manus Bo Widerberg
Skådespelare Carl-Gustaf Lindstedt
Sven Wollter
Håkan Serner
Thomas Hellberg
Birgitta Valberg
Originalmusik Björn J:son Lindh
Fotograf Odd-Geir Sæther
Per Källberg
Produktionsbolag Svensk Filmindustri, Svenska Filminstitutet
Distribution Svensk Filmindustri
År 1976
Speltid 110 minuter
Land Sverige
Språk Svenska
Budget 3 900 000 kr
IMDb SFDb

Mannen på taket är en svensk actionfilm från 1976. Den är en av titlarna i boken Tusen svenska klassiker (2009).[1]

Handling[redigera | redigera wikitext]

En patient på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm blir en natt mördad på ett extremt brutalt sätt med en bajonett. Mannen var poliskommissarie Stig Nyman. Kriminalpolisen Einar Rönn som är förste man på plats från våldsroteln ringer sin kollega kriminalkommissarie Martin Beck, som startar en utredning tillsammans med Rönn. Hittills ganska okända fakta om kommissarie Nyman växer fram efter en granskning av en hög med JO-anmälningar. Det visar sig att en flera år gammal händelse ligger bakom mordet. Samtidigt klättrar en tungt beväpnad man upp på ett tak mitt i centrala Stockholm (Dalagatan 34) och börjar skjuta på förbipasserande poliser på gatan nedanför.

Produktion[redigera | redigera wikitext]

"Det ligger två döda polismän i fontänen utanför Eastmaninstitutet", löd en replik i filmen.

Filmen bygger på Sjöwall/Wahlöös kriminalroman Den vedervärdige mannen från Säffle (1971). Filmen innehåller inslag av modern amerikansk action; till exempel havererar en Bell 206 Jet Ranger helikopter över ingången till en herrtoalett på Odenplan i centrala Stockholm. Inspelningen vid Odenplan gjordes med 3 000 statisterlångfredagen 1976, bland dem återfanns Jonas Almquist. Vraket ställdes senare upp på baldakinen till premiärbiografen. Bo Widerberg gillade inte teaterblod utan använde i denna film riktigt grisblod som hämtats färskt från slakteriet. Totalt användes cirka åtta liter.

Kollberg och Larsson tar sin tillflykt till Eastmaninstitutet. "Det ligger två döda polismän i fontänen utanför Eastmaninstitutet", löd en replik i filmen. Eastmanfontänen skapades 1936 av konstnären Clarence Blum. Flickan som skriker på den förbipasserande buss 47 är Michaela Jolin. Bo Widerbergs son, Johan Widerberg, debuterar som baby i denna film. Han skulle senare medverka i ytterligare en Beck-film, Polismördaren.

Ronny Svensson som producerade specialutgåvan på DVD citerade Mannen på taket så här i samband med utgivningen: "Böckerna om Martin Beck har filmats flera gånger såväl utomlands som här i Sverige. Men det finns en bok som ingen har gett sig på att filma mer än en gång och det är Den vedervärdige mannen från Säffle. Den enkla förklaringen till det är att det är den boken som ligger till grund för Bo Widerbergs Mannen på taket och man kan aldrig göra om ett mästerverk!" (Det förtjänar dock att påpekas, att av de tio Beck-romanerna, så är det faktiskt bara Roseanna som har filmats mer än en gång.)

Filmen hade en budget på 3 900 000 kr. Den hade premiär 1 oktober 1976 på biografen Spegeln i Stockholm.

I augusti 2004 släpptes Mannen på taketDVD i en specialutgåva (2-disc). Under 2005 gavs det även ut en liten enklare version av filmen (1-disc). Filmen restaurerades inför utgivningen på DVD.

Recension[redigera | redigera wikitext]

"Jag menar nog, allt inräknat, att 1 oktober 1976 blev ett meningsfullt märkesdatum i svensk filmhistoria. Det var dagen då Bo Widerberg bytte terräng, och dagen då den första svenska kriminalfilmen tog tvivlarna på sängen. [...] Förträffligheten i Widerbergs filmatisering sönderfaller i två hälfter. Den ena gäller thrillerns bakgrund och mänskliga landskap. Den andra gäller thrillern själv, med vad därtill hör av eruptioner och ond bråd död. [...] När såg vi en svensk deckarfilm med denna stegring, denna rytm, denna täthet ända ut i birollerna? Och, det skall tilläggas, denna mönstergilla kontroll över masscenerna? Svaret är aldrig. [...] Mannen på taket är en märkvärdigt spännande historia. Ändå är spänningen ingenting för fariséerna att gotta sig i. När mördaren i finalscenen ligger död framför oss med sina maskingevär är det inte en social revansch vi bevittnar utan ett kausalsammanhang och ett mänskligt konstaterande. Han var som du. Åtminstone från starten." Jurgen Schildt i Aftonbladet den 2 oktober 1976.[2]

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Gradvall et al 2009, nr. 455
  2. ^ ”Pressreaktion Svensk filmografi”. Svensk Filmdatabas. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=4982&type=MOVIE&iv=Comments. Läst 16 september 2012. 

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]