Margit Silberstein

Från Wikipedia

Margit Asta Elisabeth Silberstein, född 26 mars 1950 i Norrköping, är en svensk journalist.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Margit Silberstein har en fil.kand. i engelska och tyska från Stockholms universitet. Silberstein har arbetat som journalist sedan mitten av 1970-talet och som politisk reporter och kommentator sedan början av 1990-talet. Hon har arbetat på Svenska Dagbladet, i slutet av 1980-talet som tidningens frilanskorrespondent i Norge. Därefter var hon programledare och reporter på Sveriges Radio. Från 1993 till 1998 var hon politisk reporter och kommentator på Sveriges Televisions nyhetsprogram Aktuellt. Därefter arbetade hon under några år på Göteborgs-Posten och senare var hon chef för de politiska reportrarna på Sveriges Radio. Hon har varit verksam som politisk kommentator i Dagens Industri och har även medverkat regelbundet i Sveriges Radio.

Hösten 2009 tog Margit Silberstein över efter Mats Knutson som politisk kommentator på Aktuellt,[1] ett uppdrag hon tvingades lämna när anställningen hos SVT upphörde då hon fyllde 67.[2]. Därefter arbetar hon som frilansjournalist, bland annat som kommentator i Handelsbankens tv-kanal EFN[3], som kolumnist på Dagens Nyheters ledarsida[4], och som krönikör i Dagens Samhälle[5] och i Godmorgon, världen! i Sveriges Radio P1[6].

Därutöver sitter hon i redaktionskommittén för tidskriften Judisk Krönika.

Margit Silberstein är syster till journalisten Willy Silberstein.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Den 12 mars 2013 utkom boken En marsch mot avgrunden - socialdemokratins svarta årAlbert Bonniers förlag som Margit Silberstein har skrivit tillsammans med statsvetaren Tommy Möller. Den har väckt uppmärksamhet för sin beskrivning av Pär Nuder.[7]

Den 30 december 2020 utkom boken Förintelsens barn på Albert Bonniers förlag. I boken beskriver Margit Silberstein sin judiska uppväxt präglad av hur båda hennes föräldrar undkom Förintelsen.

Källor[redigera | redigera wikitext]