Maria Block

Från Wikipedia

Maria Elisabeth Block, född 1963, är en svensk arkitekt, författare och illustratör. Hon är starkt engagerad i miljöfrågor och har ett holistiskt förhållningssätt.

Tillsammans med Varis Bokalders har Block skrivit flera böcker om planering och byggande med ekologi i fokus: Byggekologi – Kunskaper för ett hållbart byggande. Förlag AB Svensk Byggtjänst har publicerat utgåvor 1997, 2004, 2009 och 2014. Byggekologi-boken har även översatts och publicerats på engelska, lettiska, ryska och kinesiska. Samtliga översatta utgåvor gäller originalutgåva från 2009.

Maria Block ritar/projekterar byggnader där ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet är av stor vikt. Följande är avgörande: Att bygga sunda hus; att hushålla med resurser; att sluta kretslopp; och att anpassa till platsen.

Nominerad till Bopriset 2019 – Till minne av Josef Frank. Motivering: ”För att inte göra avkall på varken miljö eller boendemiljö och ändå få till lägenheter som folk har råd med.”

Nominerad till Årets Bygge 2019 för projekt Lusthusbacken, Piteå (hyreslägenheter). Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling. Den lyfter fram exempel på det bästa sektorn presterar i kvalitet, samarbete i projektet, ekonomi och form. Projekt Lusthusbacken blev nominerat för att ha ekologi och innovationer i fokus samtidigt som entreprenörerna har utvecklat ett eget system för industriellt träbyggande med över 90 procent trä. Grönbo med entreprenörerna Anders Eriksson och Mattias Henriksson tillsammans med Polarrenen. Ansvarig arkitekt och miljösakkunnig: Maria Block, Blockark AB.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

  • Byggekologi 1 - 1997. Sunda hus - om den inre miljön (människan) hur man bygger hus i vilka människor mår bra, men också hur detta görs så att naturen inte far illa.
  • Byggekologi 2 - 1997. Att hushålla med resurser - om att minimera flödena av de resurser som används när man nyttjar en byggnad.
  • Byggekologi 3 - 1997. Att sluta kretslopp - användning av förnybara energikällor för värme och elproduktion, avloppssystem med återvinning av näringsämnen, grönska och odling.
  • Byggekologi 4 - 1997. Att anpassa till platsen - hur bebyggelsen anpassas till naturen, marken vattnet, lokalklimatet, befintlig bebyggelse, infrastrukturen, den lokala kulturen och de sociala sammanhangen.
  • Byggekologi – Kunskaper för ett hållbart byggande - 2004
  • Byggekologi – Kunskaper för ett hållbart byggande - 2009
  • Whole bulding handbook - How to Design Healthy, Efficient and Sustainable Buildings - 2009
  • Byggekologi – Kunskaper för ett hållbart byggande - 2014