Maria Mittet

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Maria Haukaas Storeng)
Maria Mittet
Maria Haukaas Storeng (2008)
FödelsenamnMaria Haukaas Storeng
Född3 augusti 1979 (44 år)
Norge Finnsnes, Norge
GenrePopmusik
RollSångare, skådespelare
År som aktiv1991 –
SkivbolagOslo Recordings/Bonnier, Universal Music Group

Maria Haukaas Mittet, född Maria Haukaas Storeng 3 augusti 1979 i Finnsnes i Troms fylke, Norge, är en norsk sångerska. Hon är gift med skådespelaren Hans Marius Hoff Mittet och är idag bosatt i Oslo. De båda har uppträtt tillsammans i musikalerna Fame och Hair.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Redan som femåring gjorde hon sitt första framträdande. Det var på sin storebror Andrés huskonsert vid Lenviks Musikskola (Norge).

Storeng blev känd i sitt hemland när hon kom på en sjätte plats i talangprogrammet Idol i norska TV2 2004. Hon var förhandsfavorit men blev överraskande utröstad i det sjunde programmet. I september samma år debuterade hon som soloartist med singeln "Breathing", vilken som högst låg på femteplats på den norska VG-listan. I januari 2005 kom den andra singeln "Should've" och albumet Breathing.

Hon har medverkat i en rad musikaler, såsom Trollkarlen från Oz, Fame och Hair. Hon har även lånat sin röst till olika tecknade filmer, då de översatts till norska, däribland Shrek den tredje.

Eurovision Song Contest 2008[redigera | redigera wikitext]

Maria Mittet under semifinalen i Eurovision Song Contest 2008.

Storeng representerade Norge i Eurovision Song Contest 2008 med låten "Hold On Be Strong", som Mira Craig har producerat. Låten tävlade i den första semifinalen tisdagen 20 maj där hon var ett av de tio bidrag som gick vidare till final. I finalen kom hon på femte plats, vilket var bäst av de nordiska bidragen det året.

Melodifestivalen 2009[redigera | redigera wikitext]

Den 9 december 2008 blev det klart att Mittet ställde upp med melodin "Killing Me Tenderly" i den svenska Melodifestivalen 2009 tillsammans med Anna Sahlene. Låten skrevs av Amir Aly, Henrik Wikström och Tobbe Petersson, men slogs dock ut från deltävling 4 i Malmö Arena den 28 februari 2009.

Norsk Melodi Grand Prix 2010[redigera | redigera wikitext]

2010 tävlade Maria Haukaas Storeng i Norge, dock blev hon inte representant för Norge i Eurovision Song Contest.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Album[redigera | redigera wikitext]

Som Maria
Som Maria Haukaas Storeng
Som Maria Haukaas Mittet

Singlar[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]