Maria Johanna av Savojen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Maria Johanna av Savojen
Maria Johanna av Savojen

Maria Johanna av Savojen, född 1644, död 1724, hertiginna och regent av Savoyen. Gift 1665 med hertig Karl Emanuel II av Savojen och mor till Viktor Amadeus II av Savojen. Hon var Savoyens regent under sonens omyndighet de jure 1675-1680 och de facto fram till år 1684.

Tidigt liv[redigera | redigera wikitext]

Maria Johanna av Savojen var dotter till prins Charles Amadeus av Savojen, hertig av Nemours, och Élisabeth de Bourbon; genom sin mor var hon barnbarnsbarn till Henrik IV av Frankrike och Gabrielle d'Estrées. Fadern dog i en duell 1652 och hon stod med sin mor och sin syster under farbroderns förmynderskap fram till hans död 1659. Hon hade den officiella titeln Mademoiselle de Nemours och var i sig själv hertiginna av Aumale och den sista grevinnan av Genua.

Maria Johanna mottog äktenskapsförslag från kungen av Portugal, som hon avvisade, och 1659 från Karl Emanuel II av Savoyen: det sistnämnda förslaget avvisades av Karl Emmanuels mor efter en varning från kardinal Mazarin om Maria Johannas ambitiösa personlighet. Hon mottog sedan ett frieri från Karl V, hertig av Lorraine, och signerade ett äktenskapskontrakt med honom 1662; snart därpå bröts dock överenskomelsen, och eftersom äktenskapet inte fullbordats ansågs det ogiltigt av kyrkan.

Då Karl Emanuel II av Savoyen friade en andra gång 1663 efter att hans mor och första fru dött slutfördes äktenskapet. Ludvig XIV uppmuntrade giftermålet för att säkra franskt inflytande i Savojen och Karl Emmanuel själv ville gärna gifta sig med någon ur sin egen släkt framför att betala hennes hemgift, som han annars skulle ha tvingats göra i egenskap av hennes närmast manlige släkting. Maria Johanna förde med sig provinserna Genevois, Faucigny och Beaufort till Savojen vid vigseln, kallades Madama Reale och ansågs vacker och intelligent. Hon spelade ingen roll under makens regeringstid och tvingades ignorera makens otrohet med bland andra Hortense Mancini.

Regent[redigera | redigera wikitext]

Maken utsåg henne på sin dödsbädd 1675 till landets regent som förmyndare för deras son. Maria Johanna har som regent kritiserats för att vara en fransk marionett samt för att hon alltför ivrigt hängt sig fast vid makten, vilket skapade en dålig relation till hennes son. Hon hade även en del uppmärksammade kärleksrelationer, främst med den tio år yngre greve de Saint Maurice, vilken varade från 1677 till 1681. Hon var mycket engagerad vid statsangelägenheter och gjorde Savojen till en neutral stat, slutförde sin mans byggnadsprojekt och grundade kungliga akademien i Turin.

Maria Johanna ägnade sig från 1677 åt många förhandlingar för att arrangera en äktenskapsallians för sin son; hon ville gifta bort sonen med Portugals arvtagare Isabel, vilket skulle göra det möjligt för henne att behålla makten i Savojen. Portugisisk lag stadgade nämligen att Portugals arvtagare inte fick lämna landet, vilket skulle göra det nödvändigt för hennes son att flytta till Portugal och lämna styret i Savojen åt henne. Sonen lyckades dock skjuta upp bröllopet två år, och då Portugal 1683 fick en manlig arvtagare övergavs planerna. Maria Johannas mandat som regent löpte formellt ut i maj 1680, men hon vägrade trots detta att lämna ifrån sig makten utan fortsatte att regera. 1683 utbröt ett uppror i Piemonte understött av hennes son och i mars 1684 tvingades hon avgå som regent.

Senare liv[redigera | redigera wikitext]

Maria Johanna förvisades sedan från hovet och fick bosätta sig i ett separat palats mittemot hovet i Turin. År 1686 sålde hon Aumale till en av den franske kungens söner. Hon hade en god relation till sin svärdotter och sina barnbarn men hennes förhållande till sonen blev inte bättre förrån på 1710-talet. Under slaget vid Turin 1706 tvingades hon sälja sina smycken för att försörja sitt hushåll, och senare tvingades hon även fly från staden med sina barnbarn undan kriget. Då hennes son år 1713 reste till Sicilien erbjöd han henne att bli regent under sin frånvaro, men hon tackade nej.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia


Föregångare:
Françoise Madeleine av Orléans
Hertiginna av Savojen (gemål)
16651675
Efterträdare:
Anne Marie d'Orléans