Maria Klementina Sobieska

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Maria Klementina Sobieska
Gravmonument över Maria Klementina Sobieska

Maria Klementina Sobieska (polska: Maria Klementyna), född 18 juli 1702 i dåvarande Ohlau, Schlesien, död 18 januari 1735 i Rom. Som gift med Jakob Edvard Stuart var hon titulärdrottning av Storbritannien för de katolska jakobiternas anhängare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Hon var fjärde dotter till den polske prinsen Jakob Sobieski (16671737) och sondotter till kung Johan III Sobieski och en av de rikaste arvtagerskorna i Europa.

Maria Klementina äktade i september 1719 den engelske och skotske tronpretendenten Jakob Edvard Stuart. Äktenskapet var arrangerat för att producera en arvtagare till den i katolska ögon rättmätiga engelska kungafamiljen, för att förhindra detta satte sig den engelske kungen emot äktenskapet och hon arresterades av kejsaren på väg till giftermålet i Italien och fängslades i Innsbruck en tid innan hon kunde fortsätta: så fort hon nådde Italien blev hon gift genom ombud i Bologna före den verkliga vigseln för att förebygga ytterligare hinder.

På inbjudan av påven Clemens XI, som betraktade dem som Storbritanniens och Irlands legitima kung och drottning, slog sig paret ned i Rom. De fick Palazzo Muti i Rom, en lantvilla i Albano , en hedersvakt och ett underhåll från den påvliga kassan samt påvens kusin Francesco Maria Conti som hovmarskalk. I äktenskapet föddes två söner, häribland tronpretendenten Karl Edvard Stuart (”Bonnie Prince Charlie”), född 1720. Äktenskapet blev olyckligt: 1725-27 levde Maria i kloster efter att James enligt henne varit otrogen. Hon led av depressioner och tillbringade sin mesta tid ägnande sig åt religion.

Maria Klementina avled endast 32 år gammal 1735. Hon begravdes med kungliga hedersbetygelser i Peterskyrkan i Rom. Hennes gravmonument utfördes av Pietro Bracci och Filippo Barigioni.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Denna artikel är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia