Marie-Angelique de Fontanges

Från Wikipedia
Marie-Angelique de Fontanges
Född27 juli 1661[1][2][3]
Auvergne, Frankrike
Död28 juni 1681[3][4][5] (19 år)
Port-Royal, Frankrike
Medborgare iFrankrike
SysselsättningHovdam
PartnerLudvig XIV av Frankrike
Barnunknown son (?) (f. 1680)[6]
Heraldiskt vapen
Redigera Wikidata

Marie-Angelique de Fontanges (Marie Angélique de Scorailles, hertiginna av Fontanges), född 1661, död 1681, var en fransk hovdam, mätress till kung Ludvig XIV av Frankrike mellan 1679 och 1681.

Modefrisyren fontang fick sitt namn efter henne.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Fontanges blev under vintern 1678–1879 hovdam åt kungens svägerska, Elisabeth Charlotte av Pfalz. Hon beskrivs som en stor skönhet, och kungen tog henne genast till älskarinna och gav henne ett rum intill sitt. Relationen hölls först hemlig, och kungen ville inte att den skulle bli känd för Madame de Montespan och Madame de Maintenon, därför låtsades han inte se henne offentligt. Det noterades dock snart att Fontanges, som var en skicklig ryttare, ofta följde med kungen på jakt, och uppträdde i kyrkan i kläder sydda av samma tyg som kungens och prydd med samma ljusblå band som han bar.

År 1679 blev Fontanges officiellt kunglig mätress och gavs titeln hertiginna. Hon beskrivs som naiv och barnslig och ska ha trott sig vara hjältinnan i en roman. Montespan sade att hon var för obegåvad för att hålla kvar kungens intresse längre än tillfälligt och hjälpte henne med hennes klädsel till fester för att demonstrera att hon inte kände sig hotad.

Hon födde en son, som dock dog strax efter födelsen. Fontanges, som själv var allvarligt sjuk vid sonens födsel, drog sig efter förlossningen tillbaka till ett konvent, Port-Royal. Vid hovet trodde man vid denna tidpunkt att hon blivit förgiftad av mätressen Madame de Montespan. de Fontanges avled kort därefter, i juni 1681 i konventet Port-Royal i Paris.

Eftermäle[redigera | redigera wikitext]

Fontangen, en kvinnofrisyr under sent 1600-tal och tidigt 1700-tal, fick sitt namn efter Marie-Angelique de Fontanges. Det sägs att hon band upp sitt hår med ett snöre efter att ha förlorat sin mössa under en ritt. Kungen tyckte mycket om det och bad de Fontanges att fortsätta att bära en sådan frisyr, som snart kom på modet och inspirerade fler att göra detsamma.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Mitford, Nancy, 1966, Solkonungen. Ludvig XIV och Versailles, Göteborg, Bonniers

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bibliothèque nationale de France, BnF Catalogue général : öppen dataplattform, läs online, läst: 10 oktober 2015, licens: öppen licens.[källa från Wikidata]
  2. ^ Leo van de Pas, Genealogics, 2003, Marie Angelique de Scorailles, läs online och läs online, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
  3. ^ [a b] GeneaStar, Marie Angélique De Scorailles.[källa från Wikidata]
  4. ^ Leo van de Pas, Genealogics, 2003, Marie Angelique de Scorailles, läs online och läs online.[källa från Wikidata]
  5. ^ Darryl Roger Lundy, The Peerage, Marie Angélique de Scorailles, Duchesse de Fontages.[källa från Wikidata]
  6. ^ Darryl Roger Lundy, The Peerage.[källa från Wikidata]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]