Jules-César Savigny

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Marie Jules César Savigny)
Jules-César Savigny
Jules-César Savigny, 4 oktober 2018.
FöddMarie Jules César Le Lorgne de Savigny
5 april 1777[1]
Provins[2], Frankrike
Död5 oktober 1851[3][1][2] (74 år)
Versailles[2]
Medborgare iFrankrike
SysselsättningBotaniker, ornitolog, zoolog, entomolog
ArbetsgivareMuséum national d'histoire naturelle
Redigera Wikidata

Marie-Jules-César Lelorgne de Savigny, född den 5 april 1778 i Provins, död den 5 oktober 1851 i Paris, var en fransk naturforskare.

År 1798 följde han med Napoleons expedition till Egypten, varifrån han hemförde betydande samlingar av naturvetenskapliga föremål. Dessa bildar, i förening med annat i Medelhavet och Röda havet insamlat material, underlaget för en rad monografier och för hans berömda arbete Mémoirés sur les animaux sans vertèbres (2 band, Paris 1816). För den entomologiska systematiken har de där meddelade undersökningarna över insekternas mundelar haft stor betydelse, och till maskarnas och andra lägre djurs anatomi och systematik lämnade han likaledes värdefulla bidrag. Till Description de l’Égypte utarbetade han avsnittet om fåglarna och de lägre djuren. Auktorsnamnet Savigny kan användas för Jules-César Savigny i samband med ett vetenskapligt namn inom botaniken; se Wikipediaartiklar som länkar till auktorsnamnet.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Marie-Jules César Lelorgue de Savigny, läs online, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
  2. ^ [a b c] www.accademiadellescienze.it, läst: 1 december 2020.[källa från Wikidata]
  3. ^ Bibliothèque nationale de France, BnF Catalogue général : öppen dataplattform, läs online, läst: 10 oktober 2015, licens: öppen licens.[källa från Wikidata]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]