Mariekex

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mariekex

Mariekex, eller Guld Marie, är en typ av runt kex, med ljust gyllenbrun yta och smak av aromer av bland annat vanillin. Mariekex förekommer i många länder med för den nationella produktens typiska egenskaper vad gäller både utseende och smak. Eftersom kexen trots den aromatiska smaktillsatsen har en relativt neutral smak kan de också användas med olika pålägg.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Mariekexet skapades av det engelska bageriet Peek Freans i London 1874 för att fira bröllopet mellan Alfred av Sachsen-Coburg-Gotha och Maria Alexandrovna av Ryssland. Kakan blev populär i hela Europa, särskilt i Spanien, där den efter det spanska inbördeskriget blev en symbol för Spaniens ekonomiska återhämtning, då bagarna kunde massproducera kexen av veteöverskott. Då producerades kexet med en bild av den heliga Maria på framsidan. Denna togs efterhand bort efter protester från katolska kyrkan.[1]

Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige marknadsförs och utformas kexen av ett flertal tillverkare, däribland Eldorado och Göteborgs Kex AB i Kungälv. Kexet "Marie" var en av ursprungliga kexvarianter, som Robert Cruickshank hade med sig i sin receptbok när han 1888 kom till Kungälv och var delaktig i att grunda Göteborgs Kexfabrik AB. Varumärket "Mariekex" torde därför vara ett av de äldsta kvarvarande varumärkena i Sverige. Vid det första kexbaket vid "Kexen", Kungälvbornas namn på fabriken, kan Mariekexet mycket väl ha varit ett av kexen. Det skedde i så fall den 13 december, Luciadagen, 1888.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Classic Maria Cookies by Cuetera (2 Boxes)”. La Tienda. Arkiverad från originalet den 16 juli 2011. http://web.archive.org/web/20110716040752/http://www.tienda.com/food/products/co-01-2.html.  (engelska)