Mark Rothko

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Stamps of Latvia, 2013-23.jpg
In the tower, 1964, National Gallery i Washington D.C. i USA
Rothko chapel i Houston i USA

Mark Rothko, egentligen Marcus Rothkowitz, född 25 september 1903 i Daugavpils i Lettland (dåvarande Dvinsk i Guvernementet Vitebsk i Kejsardömet Ryssland), död 25 februari 1970 i New York i USA (självmord), var en rysk-amerikansk målare. Han räknas som en ledande gestalt inom den abstrakta expressionismen.

Mark Rothko studerade måleri för Max Weber. Han var även verksam vid WPA Art Project 1936-37 och grundade en konstskola 1948 tillsammans med William Baziotes, Robert Motherwell och Barnett Newman i New York.

Mark Rothko var ursprungligen påverkad av den frihet i uttrycket som han fann hos Miró, Ernst och de amerikanska surrealisterna, men hans mogna verk växte fram i form av enkla, abstrakta bilder eller symboler uppbyggda av färg, linje och form: flytande vågräta rektanglar med suddiga konturer och en bakgrundsfärg som subtilt och dramatiskt förhåller sig till rektanglarnas färg, till exempel Number 2 1962.

Jämte Clyfford Still, Barnett Newman och Ad Reinhardt utvecklade Mark Rothko en icke-geometrisk, ren och enkel stil med ett starkt, stämningsmättat uttryck.

Mark Rothko led under lång tid av depression, och i februari 1970 begick han självmord i sin ateljé i New York.

Citat[redigera | redigera wikitext]

"En målares verk utvecklas mot allt större klarhet, till ett undanröjande av alla hinder som står mellan målaren och idén, och mellan idén och betraktaren. Att uppnå denna klarhet är att bli förstådd."

Rothko Chapel[redigera | redigera wikitext]

Rothko-kapellet ligger i anslutning till Menil Collection i Houston i Texas och är en liten och fönsterlös byggnad. Detta kapell, Menil Collection samt den närbelägna Cy Twombly-hallen finansierades av oljemiljonärerna John och Dominique de Menil.

Mark Rotho deltog själv i utformningen av kapellet. Uppdraget att rita kapellet hade ursprungligen gått till Philip Johnson, men efter oenighet mellan honom och Mark Rothko övergick det till Howard Barnstone och Eugene Aubry. För Mark Rothko var kapellet avsett som mål för en pilgrimsfärd från konstvärldens centrum, det vill säga New York, för personer som ville beskåda Mark Rothkos nyare "religiösa" konstverk.

Kapellet är inte bundet till någon specifik konfession, men des utformning är inspirerad av katolsk konst och arkitektur. Det är åttkantigt efter den bysantinska kyrkan Santa Maria Assunta-katedralen i Venedig, och triptykformatet är baserat på altartavlor om Kristus korsfästelse.

Mark Rothko arbetade med kapellet under sex år. Det innehåller 14 för detta ändamål avsedda målningar. Av verken är ett en monokrom triptyk i en mjuk brun färgnyans, två triptyker med svarta rektanglar samt fem enskilda målningar. Dessa målningar blev de sista som Mark Rothko utförde, och premiärvisades vid invigningen av kapellet i februari 1971, ett år efter konstnärens självmord.

Mark Rotko och konstmarknaden[redigera | redigera wikitext]

Mark Rothkos konst betingar numera höga priser på konstmarknaden. Hans Orange, red, yellow från 1961 klubbades i maj 2012 för knappt 600 miljoner kronor (86,9 miljoner amerikanska dollar) vid en auktion på Christie's i New York. Denna abstrakta målning innehåller tre horisontella färgfält av ökad storlek uppifrån och ner, i tre nyanser av orangerött.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]