Markus Svensson

Från Wikipedia
Markus Svensson
Djurgården-Färjestad 20190129 07.jpg
Markus Svensson under en bortamatch på Hovet (arena)
Smeknamn"Mackan"
NationalitetSverige Sverige
Född9 juli 1984,
Kalmar, Sverige
Spelardata
PositionMålvakt
SkjuterVänster
Längd184 cm
Vikt91 kg
Klubbar
KlubbHV71, SHL
Tidigare klubbarFärjestad BK
Spartak Moskva
Skellefteå AIK
Kalmar HC
IK Oskarshamn
Mariestad BoIS HC
Malmö Redhawks
AIK
Övrigt
Proffsår2004–

Markus Svensson, född 9 juli 1984 i Kalmar, är en svensk ishockeyspelare (målvakt). Han spelar för närvarande i HV71. Han har tidigare spelat i AIK i SHL, dit han kom från Malmö Redhawks inför säsongen 2011/2012. Svensson blev kritiserad för sitt svaga spel, och efter endast två matcher och en räddningsprocent på 77,6 blev han utlånad till IK Oskarshamn som spelar i Hockeyallsvenskan. Inför säsongen 2012/2013 fick Svensson spela i högsta ligan igen efter att ha skrivit på ett kontrakt med SHL-klubben Skellefteå AIK.

I Skellefteå AIK har Svensson vunnit två SM-guld och har de senaste säsongerna tillhört ligans bästa målvakter. Han gjorde landslagsdebut i en landskamp mot Finland i Globen i februari 2015.

Efter säsongen 2015/2016 tilldelades Svensson Honken Trophy som bäste målvakt i SHL.

Klubbkarriär[redigera | redigera wikitext]

Inledande karriär[redigera | redigera wikitext]

Till skillnad från andra professionella hockeymålvakter så har Svensson valt att vandra en brokig väg. Så sent som år 2006 spelade han Division 1-hockey med Mariestad BoIS HC. Efter detta så följde spel med IK Oskarshamn, och han blev efter ett tag en etablerad Allsvensk målvakt. Efter lyckade säsonger i Allsvenskan så fick Svensson chansen i högsta ligan i Stockholmsklubben AIK, men där blev det inte några större framgångar. Han blev bland annat kallad för "världens sämsta målvakt" av Aftonbladet-krönikören Lasse Anrell. Efter svagt spel och bara ett fåtal matcher så lånades han ut till Oskarshamn igen.

SM-gulden 2013 och 2014[redigera | redigera wikitext]

Inför säsongen 2012/2013 värvades Svensson av Skellefteå AIK. Detta blev hans stora genombrott på elitnivå. Han spelade 27 matcher och delade jobbet mellan stolparna med Joacim Eriksson, men under slutspelen stod Svensson i skuggan av denne, som storspelade och ledde sitt lag till klubbens första SM-guld på 35 år.

Säsongen 2013/2014 fastställde Svensson sin plats som elitmålvakt. När Joacim Eriksson försvann till Nordamerika för spel i Vancouver så hade Skellefteå AIK värvat NHL-meriterade Henrik Karlsson från Chicago Blackhawks, och tillsammans delade han och Svensson på målvaktsjobbet. Svensson spelade mycket bra första halvan av säsongen. I början av januari kom beskedet att Henrik Karlsson lämnade klubben för KHL-laget Avangard Omsk. Då var det Svenssons tur att stå i rampljuset på allvar. Skellefteå AIK vann grundserien efter vasst spel av målvakten. Slutspelet var nästan bara en formalitet. De förlorade endast två matcher i spelet om Le Mat-pokalen och vann sitt andra raka SM-guld på åtta raka finalmatcher vilket inget annat lag åstadkommit i historien. Framgångarna berodde mycket på grund av Svensson, som stod alla matcher för sitt lag i slutspelet och var bäst i räddningsprocent och snittade minst insläppta mål per match av alla målvakter. Svensson kommer att spela kommande två säsonger i Skellefteå efter att ha förlängt med klubben

Meriter[redigera | redigera wikitext]

2015 Channel One Cup

Förutom två SM-guld, bäst räddningsprocent och GAA i SM-slutspelet 2014 stod Markus Svensson för årets räddning i SHL-säsongen 2013/2014. Han blev även nominerad till årets målvakt samma säsong, men i den kategorin vann Linus Ullmark.

Klubbar[redigera | redigera wikitext]

Företrädare:
Joel Lassinantti
Honkens trofé
Markus Svensson
2016
Efterträdare:
Oscar Alsenfelt


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]