Martin Ševc

Från Wikipedia
Martin Ševc
NationalitetTjeckien Tjeckien
Född23 september 1981 (42 år),
Kladno, CZE
Spelardata
PositionBack
SkjuterVänster
Längd183 cm
Vikt89 kg
Klubbar
KlubbHC Bílí Tygři Liberec, Extraliga
Tidigare klubbarExtraliga
HC Kladno
HC Škoda Plzeň
SHL
Färjestad BK
Skellefteå AIK
NLA
EHC Basel
KHL
HK Dinamo Minsk
HC Lev Prag
Övrigt
Proffsår2001
        Medaljer
Ishockey, herrar
Svenska mästerskap
Guld 2006 Ishockey
Guld 2009 Ishockey
Guld 2011 Ishockey
Guld 2013 Ishockey
Silver 2015 Ishockey

Martin Ševc, född den 23 september 1981 i Kladno i Tjeckoslovakien, är en tjeckisk professionell ishockeyspelare som spelar för HC Bílí Tygři Liberec i Extraliga. Han har tidigare spelat för Färjestad BK och Skellefteå AIK.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Ševc inledde sin professionella ishockeykarriär i HC Kladno i tjeckiska högstaligan säsongen 2001/02. I januari 2006 värvades Ševc tillsammans med landsmannen Pavel Patera till Färjestad BK, efter att det stod klart att HC Kladno skulle missa slutspel.[1] Redan första säsongen tog han SM-guld med Karlstad-klubben efter att Färjestad slagit Frölunda HC med 4-2 i matcher.

Ševc återvände säsongen efter till sin moderklubb HC Kladno. Han gjorde stor succé under säsongen då han gjorde sammanlagt 23 poäng (varav 17 mål) på 52 matcher i Kladno, vilket innebar flest mål av alla försvarare i ligan under grundserien. Han gjorde därefter en kort sejour i EHC Basel i schweiziska Nationalliga A. Tiden i Kladno varade dock inte mer än i två säsonger innan Ševc återigen skrev på för Färjestad inför säsongen 2008/09. Han vann ännu ett SM-guld med klubben och var en av lagets nyckelspelare, då han var den spelaren med bäst plus/minus-statistik under grundserien och slutspelet.

Ševc skrev på för HK Dinamo Minsk i Kontinental Hockey League (KHL) 2009, men på grund av brist på speltid valde han att återvända till Färjestad inför säsongen 2010/11. Efter två såsonger i Färjestad inledde han säsongen 2012/13 i HC Škoda Plzeň i tjeckiska ligan, men i oktober skrev han på för Skellefteå AIK i svenska elitserien. I Skellefteå fick Ševc för fjärde gången lyfta Le Mat-pokalen, då han var starkt bidragande till klubbens andra SM-guld.

I maj 2013 skrev Ševc på för HC Lev Prag i KHL[2], men efter bara en säsong där återvände han till Sverige och Skellefteå.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]