Matthias Erzberger

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Matthias Erzberger

Matthias Erzberger född 20 september 1875, död (mördad) 26 augusti 1921, var en tysk politiker (finansminister) tillhörande Centrumpartiet.

Erzberg var ursprungligen folkskollärare, från 1896 journalist i centerpressen och invaldes 1903 i riksdagen, där han bekämpade Tysklands kolonialpolitik. På grund av centerns hållning 1906, som i hög grad influerades av Erzberger, skedde upplösning och nyval, de så kallade "hottentottvalen". Erzberg blev senare ledare för centerns vänsterflygel, bekämpade under första världskriget hetsigt Theobald von Bethmann Hollwegs politik, och var livligt verksam i de händelser som ledde till dennes fall i juni 1917. Erzberger var också den som, genom sin anslutning till den så kallade fredsresolutionen, vilken antogs av riksdagen samma år, stärkte fredsförespråkarna.

Vid regeringsskiftet mellan Georg von Hertling och prins Max av Baden 3 oktober 1918 blev Erzberger statssekreterare, och efter revolutionen i november 1918 blev han riksminister 13 februari 1919. Som statssekreterare var han ledare för den tyska delegation som i en järnvägsvagn i Compiègne undertecknade Tysklands kapitulation, kl 05:10 den 11 november 1918. Stilleståndet skulle träda i kraft samma dag kl 11:00. Efter detta verkade han för att underteckna Versaillesfreden. I juni 1919 blev Erzberger ställföreträdande ministerpresident och finansminister i Gustav Bauers regering och genomdrev i denna egenskap en centralisering av finanserna till rikets förmån. Han avgick i mars 1920, svårt komprometterad i en mot honom av Karl Helfferich förd process, i vilken han ej helt kunde fria sig från de riktade anklagelserna.

Hans försonande inställning till de allierade skaffade honom många fiender i nationella och högerextrema kretsar och Erzberger mördades 1921 av två före detta officerare, Schulz och Tillessen. Hans memoarer, "Erlebnisse im Weltkrieg", utkom 1920.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

  • Erlebnisse im Weltkrieg, memoarer (1920)

Källor[redigera | redigera wikitext]