Max Rostock

Från Wikipedia
Max Rostock
Obersturmführer
Född29 september 1912
Ludwigshafen, Rhenprovinsen, Preussen, Kejsardömet Tyskland
Död13 september 1986 (73 år)
Mannheim, Baden-Württemberg, Västtyskland

Max Heinrich Rostock, född 29 september 1912 i Ludwigshafen, död 13 september 1986 i Mannheim, var en tysk SS-Obersturmführer. I egenskap av chef för Sicherheitsdienst (SD) i Kladno[1] ledde han den 10 juni 1942 utplånandet av den tjeckiska byn Lidice, som var en vedergällningsåtgärd för mordet på Reinhard Heydrich, riksprotektor för Böhmen-Mähren.

Lidice[redigera | redigera wikitext]

Den 27 maj 1942 utsattes den tyske riksprotektorn för Böhmen-Mähren, SS-Obergruppenführer Reinhard Heydrich, för ett attentat och avled av sina skador en dryg vecka senare, den 4 juni. Heydrich begravdes i Berlin den 9 juni och Adolf Hitler beordrade samma dag protektoratets utrikesminister, sudettysken Karl Hermann Frank, att grundligt hämnas Heydrichs död. I gryningen den 10 juni inleddes vedergällningsaktionen — förintandet av byn Lidice.[1] Samtliga män över 16 år, 192 stycken, arkebuserades på platsen, medan kvinnor och barn fördes till koncentrationsläger där de flesta mördades. Byn brändes och jämnades med marken.

Efter 1945[redigera | redigera wikitext]

Efter andra världskrigets slut bodde Rostock i Heidelberg, där han i juni 1946 greps av amerikanska soldater. Han flydde men greps ånyo i juni 1948 och utlämnades till tjeckiska myndigheter. Rostock dömdes i Prag 1951 till döden[1] för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Domen omvandlades dock inom kort till livstids fängelse och senare till 25 års fängelse. År 2001 offentliggjordes det att den dåvarande presidenten i Tjeckoslovakien, Antonín Zápotocký, med all säkerhet hade benådat Rostock i hemlighet. Rostock skall i gengäld ha samarbetat med den tjeckoslovakiska kommunistiska säkerhetspolisen StB.[2]

Karriär inom SA och SS[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]