Mayaskrift

Från Wikipedia
Mayaglyfer i stuck vid Museo de sitio i Palenque, Mexico
Maya inskriptioner skrevs ofta i två glyfer breda kolumner, där varje kolumn läses från vänster till höger, uppifrån och ned

Mayaskrift, även känd som mayaglyfer, var den förkolumbianska Mayakulturens i Mesoamerika skrivsystem, det enda mesoamerikanska skrivsystem som hittills dechiffrerats. De tidigaste inskriptionerna, som är klart identifierbart mayanska, daterar sig till 200-talet f.Kr., [1] och skriften var i fortlöpande bruk till kort efter de spanska conquistadorernas ankomst på 1500-talet - i isolerade områden som Tayasal ännu någon tid. Mayaskriften använde logogram kompletterade med en följd av stavelseglyfer, ungefär på samma sätt som modern japansk skrift. Mayaskriften kallades felaktigt för "hieroglyfisk" eller "hieroglyfer" av 1700- och 1800-talets tidiga europeiska utforskarna, som inte begrep den men fann dess allmänna utseende påminna om egyptiska hieroglyfer, med vilka mayas skrivsystem inte är det minsta besläktat.

Språken[redigera | redigera wikitext]

Det anses numera att codexar och andra klassiska texter skrevs på en litterär form av det nu utdöda Ch'olti'-språket. Det kan förhålla sig så att mayaeliten använde detta språk som ett lingua franca över hela den regionen som talade mayaspråk. Texter kan även ha skrivits på andra mayaspråk i Petén och på Yucatánhalvön, särskilt yucatec maya. Det finns även vissa tecken på att skriften tillfälligtvis använts för att skriva mayaspråk från Guatemalas högländer [2]. Om man skrev på andra språk, kan de dock ha skrivits ned av Ch'olti-skrivare och därför innehålla element av Ch'olti.

Struktur[redigera | redigera wikitext]

En mayansk glyfinskrift från staden Naranjo, med uppgifter om kung Itzamnaaj K'awils regeringsperiod 784-810.

Mayaskriften bestod av en högt driven och detaljrikt utarbetad uppsättning av glyfer, som noggrant målades på keramik, väggar eller kodexarnas bark-papper, skars ut i trä eller sten, eller utfördes som stuckatur. Skurna och gjutna glyfer målades, men färgen har sällan överlevt.[källa behövs]

I dag (2014) kan runt 90 % av mayansk skrift läsas med varierande säkerhet, tillräckligt för att ge en begriplig idé om dess struktur.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [1] Arkiverad 14 maj 2009 hämtat från the Wayback Machine., Science now
  2. ^ Kettunen och Helmke (2005, s.12)

Litteraturreferenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]