Mazetti

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mazetti ögon cacao.
Fabriken, numera Kulturhuset Mazetti.

Mazetti AB (Malmö Choklad- och Konfektfabriksaktiebolag) var en svensk tillverkare av bland annat kakao och chokladprodukter i Malmö.

Mazetti startades 1888 av Emil Nissen som Malmö Choklad och konfektfabriks AB. Firmamärket var från början en dalkulla med en stor chokladbit. På 1890-talet hade man för avsikt att byta namn till "Victoria", men namnet godkändes inte av kungliga patentbyrån. I stället valde man namnet Mazetti, inspirerat av det italienska ordet 'mazzetti' – "lilla klasen" (avs. produkter). Företagets mest kända och viktigaste produkt var Ögoncacao. 1956 bytte man varumärke till de då redan välbekanta ögonen i en ny utformning av formgivaren Olle Eksell. År 1975 köptes Mazetti upp av Fazer, men ögonen blev kvar som varumärke för firmans hushållsprodukter.


Sedan 2004 finns chokladfabriken återigen på plats i gamla Mazetti-huset i Malmö. Malmö Chokladfabrik producerar egen choklad under varumärket 1888 och detta är Sveriges enda chokladtillverkare från kakaobönor. Både metoder och recept bygger på den 120-åriga historien i huset. [källa behövs] Företagets grundare, den från Flensburg invandrade Emil Nissen (1861-1929) och hans familj antog sedermera släktnamnet Mazetti-Nissen.

Mazetti AB (Malmö Choklad- och Konfektfabriksaktiebolag) arkiv levererades till Malmö stadsarkiv 1984/1985 och består av 11.7 hyllmeter handlingar och med ett tidsomfång mellan 1888 till 1974. Handlingar från Mazetti AB kan beställas fram på Malmö stadsarkiv. I den gamla fabriksbyggnaden i Malmö finns idag Kulturhuset Mazetti och ett lägenhetshotell.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]