Mediekonglomerat

Från Wikipedia

Mediekonglomerat är ett konglomerat av medieföretag som genom vertikal och horisontell integration strävar efter att kontrollera så stora delar av marknaden i denna bransch som möjligt.[enligt vem?]

Mediekoncentration leder till en ökad dominans av ett fåtal aktörer inom mediemarknaden.[1] Som mediekonglomerat ges större möjlighet att marknadsföra sina egna produktioner och produkter även inom andra områden.[förtydliga] Ett exempel på den här typen av integrering är lanseringen av Disneys filmer; där man använder ett flertal kanaler för att marknadsföra sig (TV, kläder, leksaker, musik, spel osv), vilket i sin tur kan leda till positiva synergieffekter.

En anledning till utvecklingen mot mediekonglomerat är den växande[enligt vem?] konvergensen inom medieområdet, såväl teknisk som innehållsmässig. Ett exempel på ett mediekonglomerat är Sony. Från början producerade de hemelektronik, för att sedan under 1980-talet utöka sin verksamhet och etablera sig på musik- och filmmarknaden, genom att köpa CBS Records och Columbia Pictures.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Nationalencyklopedin, band 13 (1994), artikeln mediekoncentration, s. 205