Metria

Från Wikipedia
För ett släkte av fjärilar, se Metria (djur).
Metria AB
Org.nr556799-2242
TypPrivat aktiebolag
HuvudkontorSverige Stockholm, Sverige
NyckelpersonerPer Haakon Lomsdalen
Styrelseordförande
Jonas Åkerman
VD
BranschKonsultföretag
TjänsterGeografiska informationssystem
Kart- och fastighetstjänster
Antal anställda140 – 2023
Historik
Grundat1 maj 2011
Avknoppat frånLantmäteriet
Ekonomi
Omsättning 419,481 miljoner SEK
Rörelseresultat –8,103 miljoner SEK
Vinst efter skatt –8 miljoner SEK
Tillgångar 173,802 miljoner SEK
Eget kapital 78,773 miljoner SEK
Struktur
ÄgareSikri Group AS – 100%
Övrigt
SloganInsikter som ritar om kartan.
WebbplatsMetria.se
FotnoterStatistik från 2020 års bokslut.[1]

Metria AB är ett svenskt bolag som ägs av norska Sikri Group, och har som uppgift att leverera tjänster inom geografiska informationssystem, GIS- och fjärranalys, kart- och fastighetstjänster och geografiska analyser. Metria bildades 1 maj 2011 då Lantmäteriets uppdragsdivision bolagiserades. Bolaget ägdes därefter av svenska staten. Under 2017 gav Riksdagen ett bemyndigande att sälja bolaget och den 1 april 2022 övergick ägandet till Sikri Holding för en köpeskilling om 724 miljoner svenska kronor.[2]

Affärsenheter[redigera | redigera wikitext]

  • utvecklar verksamhets- och beslutstödssystem som innehåller kartor, fastighetsinformation och annan geografisk data. Kompetenser finns inom bland annat GIS, fjärranalys, agil systemutveckling och databashantering. Vi är också experter på analys och hantering av geografisk information,

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Metria levererar tjänster och också produkter som ger kunder tillgång till geografisk information (kartor, fastighetsinformation, satellitbilder eller andra lägesbundna data) antingen som dataleveranser eller via tjänster. Exempel på dessa tjänster/produkter är FastighetSök, SeSverige, Metria Maps, Timmerweb, Geoassistans och InfoVisaren.

Metria levererar också både kundanpassade och standardlösningar för mobila ändamål (appar), där kartan är central. Bland Metrias standard-appar kan nämnas annat Hitta Fastighet/Fastighetskartan, SeSverige, Timmerweb Mobil, InfoVisaren Mobil.

Metria är leverantör och återförsäljare av alla Lantmäteriets kartor (Geografiska databaser), och har för detta ändamål ett eget datacenter med ett eget unikt datalager, där alla geografiska data hanteras. Metria finns på 20 orter, huvudkontoret är i Stockholm.

Bolagets kunder finns framför allt inom följande branscher: bank och finans, offentlig sektor (myndigheter och kommuner), skog och infrastruktur.

Metria är också guldpartner med till exempel Esri Sverige, och är partner med flera andra leverantörer av fastighets- och GIS-tjänster.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]