Mickelsmäss

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mickelsmäss
Skelleftea_landskyrka-Saint_Michael.jpg
Sankt Mikael (Skellefteå landsförsamlings kyrka), 1400-tal.
Typ Högtid
Datum 29 september
Anledning Skördefest
Ärkeängeln Mikael
Andra namn Mickelsmässa
Kärrmässa

Mickelsmäss, mickelsmässa eller kärrmässa är i bland annat flera nordiska länder och Storbritannien en högtidsdag som infaller den 29 september (Mikaelidagen; av Mikael), som en skördefest, och efter kristnandet också till åminnelse av ärkeängeln Mikael.

I det gamla svenska bondesamhället var mickelsmässan en av de största helgerna på året. Detta berodde på att skörden var bärgad vid denna tid. Mickelsmäss var alltså en skördefest med förkristet ursprung, som hölls då förråden var fyllda av mer mat än någon annan tidpunkt på året. Det var också vanligt att ljuskällor av olika slag fick tändas efter denna helg, för att sedan brinna under vinterhalvåret. Under veckan som följde fick tjänstefolket också en rad rättigheter, såsom ledighet och rättigheten att säga upp kontrakt.

Skördefester sågs som hedniska företeelser av kyrkan, som gjorde sitt bästa för att få bort seden. Då detta inte gick, gjorde man om dagen till en hyllningsdag för ärkeängeln Mikael, som från början inte hade någon som helst koppling vare sig till dagen eller till skörd. Namnet på helgen är alltså ett exempel på synkretismkristianisering.

I Bergslagens brukssamhälle Kopparberg samt i uppländska Örsundsbro hålls minnet av helgens traditioner och betydelse levande genom årligen återkommande marknad i samband med Mickelsmäss. Även i Skåne, till exempel i Eslöv, Sjöbo och Helsingborg, firar man detta med marknader men här heter det "Mikaelimarknad".

Källor[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]