Miguel Cervantes

Från Wikipedia
Miguel Cervantes
Miguel Cervantes (1547 - 1616).
Miguel Cervantes (1547 - 1616).
Född29 september 1547
Alcalá de Henares, Kastilien, Spanien
Död23 april 1616 (68 år)
Madrid, Kastilien, Spanien
YrkeFörfattare
Nationalitet Kastilier, spanjor
SpråkSpanska
Genrerpoesi, roman[1], tragedi[1] och komedi
Noterbara verkDon Quijote
PartnerAna de Villafranca y Rojas
Namnteckning

Miguel Cervantes eller mer korrekt Miguel de Cervantes Saavedra, född 29 september 1547 i Alcalá de Henares, Kastilien, Spanien, död 23 april 1616 i Madrid, var en spansk författare, framförallt känd för sitt verk Don Quijote (Don Quijote de La Mancha).

Cervantes har gått till eftervärlden som en av de främsta romanförfattarna i världshistorien med Don Quijote, och är Spaniens nationalskald. Romanen handlar om riddaren av den sorgliga skepnaden och hans väpnare Sancho Panza. Den är en dråplig parodi på samtidens populära riddarromaner, och stilbildande för den västerländska romankonsten.

Biografi

Miguel Cervantes föddes i Alcalá de Henares, en liten universitetsstad nära Madrid, som det fjärde av sju barn till Doña Leonor de Cortinas och Don Rodrigo de Cervantes. Fadern var en fattig läkare som flyttade runt med sin familj i Spanien, och sonen kunde därför inte få annat än sporadisk utbildning. Lite är känt om Cervantes första tjugo år i livet, men han tros ha gått i skola i Valladolid och Sevilla. 1567-68 var han registrerad som elev i den spanske humanisten Juan Lopez de Hoyoz skola i Madrid. 1569 reste han till Italien för att tjäna en italiensk adelsman och året därpå gick han in vid den spanska militären. Cervantes deltog som menig i ett par slag till sjöss, bland annat i slaget vid Lepanto den 7 september 1571, där han blev skadad i sin vänstra arm av ett muskötskott. Därav hans öknamn "El Manco de Lepanto" (spanska ”den enarmade från Lepanto”). Han tillfångatogs en tid senare av algeriska slavpirater under en båtfärd och tillbringade i Algeriet fem år i fångenskap med fyra misslyckade flyktförsök. Han frigavs först efter betalning av en ansenlig lösesumma.

Kyrka där han döptes Cervantes, Alcala de Henares

Efter återkomsten gifte han sig med den 16-åriga Catalina de Salazar. Eftersom han hade svårt att få anställning började han skriva dramer, men dessa gjorde inte några större avtryck i litteraturhistorien och flera har gått förlorade. Med tiden blev han spannmålskommissarie i Sevilla under utrustningen till Stora armadan, och var därefter kronofogde. Detta efter att han förgäves bett Filip II av Spanien om att få bli guvernör av Soconusco, Guatemala. Han råkade i klammeri med myndigheterna och fängslades 1597. Han frigavs så småningom och flyttade till Madrid, men skulle emellertid aldrig med sitt författarskap kunna betala sina skulder. Han lyckades så smått rädda sitt namn genom att vara författare, vilka kunde tillåtas vara fattiga, och i ett gäldfängelse skrev han den första delen av Don Quijote, som utgavs 1605. Romanen blev en stor framgång och gavs ut i flera länder. Senare publicerade han en novellsamling, Novelas ejemplares (1613). En viss Avellaneda av Toledo gav 1613 ut en av honom själv skriven fortsättning på Don Quijote, vilket torde ha bidragit till att den riktiga andra delen av Don Quijote tillkom 1615.

William Shakespeare och Miguel Cervantes har samma dödsdatum den 23 april 1616, men de dog inte samma dag på grund av att Spanien vid denna tid hade gått över från den julianska kalendern till den gregorianska, vilket Storbritannien gjorde först 1752.

Verk i urval

Övrig information

Miguel Cervantes har fått en krater uppkallad efter sig på Merkurius, Cervanteskratern.

På Plaza España i Madrid, står ett monument över författaren, samt hans fiktiva figurer Don Quijote och Sancho Panza.

Vidare läsning

  • Carlos Fuentes: "Cervantes, eller kritiken av läsandet". I Fuentes, Carlos: Jag och andra: essäer i urval (översättning Elisabeth Helms) (Stenström, 1988)
  • Harold Bloom: "Cervantes, världens lek". I Bloom, Harold: Den västerländska kanon (översättning Staffan Holmgren) (Symposion, 2000)

Källor

Externa länkar

  1. ^ [a b] hämtat från: ryskspråkiga Wikipedia.[källa från Wikidata]