Mikrobryggeri

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Ett mikrobryggeri är ett litet bryggeri som vid öltillverkningen använder hantverksmässiga metoder baserade på den klassiska bryggeritraditionen. De första svenska mikrobryggerierna etablerades runt 1995. Trenden med mikrobryggerier kommer från Storbritannien (se CAMRA) och USA, som en motreaktion till internationell lager och bryggerijättar som InBev. I USA är den maximala produktionsvolymen för ett mikrobryggeri 1 760 000 liter per år.[1]

De svenska mikrobryggerierna har idag åter vind i seglen, efter en svårare period i början av 2000-talet. Flera av bryggerierna utökar sina produktionsmöjligheter under 2006 för att uppfylla efterfrågan, däribland Nils Oscar, Nynäshamns Ångbryggeri och Jämtlands Bryggeri.

De olika bryggerierna har något olika inriktningar. Medan man vid Jämtlands bryggeri är förtjust i den amerikanska cascadehumlen, satsar Nynäshamns Ångbryggeri på gamla svenska brygder och andra utvecklar mer unika ölsorter som chiliöl eller kaffestout.

Svenska mikrobryggerier[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Market Segments”. Brewers association. http://www.brewersassociation.org/pages/business-tools/craft-brewing-statistics/market-segments. Läst 4 februari 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]