Milano-Turin

Från Wikipedia
Milano-Turin
Lokalt namn: Milano-Torino
Region: Italien (Lombardiet, Piemonte)
Datum: Första halvan av oktober
Typ: Endagslopp
Historia
Första upplagan: 1876
Antal upplagor: 105 (2024)
Förste vinnare: Italien Paolo Magretti
Senaste vinnare: Italien Alberto Bettiol (2024)
Flest segrar: Italien Costante Girardengo, 5 gånger

Milano-Turin (italienska: Milano-Torino), (inte att förväxla med Milano-San Remo), är ett endagslopp i cykel och en så kallad semi-klassiker. Loppet hölls första gången 1876, vilket gör det till ett av de äldsta loppen i världen. Loppet arrangeras av RCS Media Group som äger sporttidningen La Gazzetta dello Sport. RCS arrangerar också andra lopp däribland Giro d'Italia, Milano-Sanremo och Tirreno-Adriatico. Loppet ingår sendan 2020 i UCI ProSeries och kategoriseras som 1.Pro. Dessförinnan ingick det, från 2005, i UCI Europe Tour som kategori 1.HC.

2005 återgick loppet till sitt traditionella datum. Sedan 1987 hade man avgjort loppet i oktober eftersom man inte gillade väderförhållandena i norra Italien i början av mars. Men 2008 var den tillbaka i oktober igen. Det är den inledande tävlingen i Trittico d'autunno som även innefattar Gran Piemonte och Lombardiet runt.

Loppet startar i Novate Milanese precis utanför Milano och går över floden Ticino efter 40 km och man är då ute ur Lombardiet och kommer in i Piemonte. De första 95 km går i sydvästlig riktning på breda och platta vägar. Man kommer sedan till klättringen Vignale Monferrato (293 m) och sen en serie backar innan man kommer till Asti efter 130 km. Efter Asti svänger loppet mot nordväst och det går stadigt uppför innan man kommer till det tuffa Colle di Superga (620 m) bara 16 km före mål, det är oftast här de avgörande attackerna sker. Efter Superga är det utförskörning in till målet i Fausto Coppi-velodromen i Turin.

Tävlingen ställdes in 2000 på grund av översvämning runt banan. Tävlingen har ställts in flera gånger på grund av krig och ekonomiska problem.

Costante Girardengo har rekordet i antal segrar - fem stycken medan Pierino Favalli har vunnit tävlingen tre gånger under sin karriär.

Vinnare[redigera | redigera wikitext]