Milka

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fil:Milka Super Spar Pack.jpg
Milka choklad i en butik.
En färgsprejad lila ko framför Eiffeltornet i Paris för att främja chokladen.

Milka är Kraft Foods bästsäljande mjölkchokladmärke. Den säljs i form av chokladkaka, i semesterformer, och i en mängd olika former. Märket skapades i Österrike 1901 av den schweiziska chokladtillverkaren Philippe Suchard som hans första mjölkchokladssort.

Suchard var ett självständigt företag i många år. 1970 sammanslogs det med Tobler för att bli Interfood. Ytterligare en sammanslagning med kaffeföretaget Jacobs 1982 skapade Jacobs Suchard. Kraft köpte upp den större delen av Jacobs Suchard, inklusive Milka, 1990.

Märket har en välkänd symbol i form av "Milka Cow", som är en lilafärgad simmentalko som bär en klocka runt halsen, ofta i en alpinsk hage. Namnet tros komma från en sammanslagning av Milch und Kakao (den tyska termen för mjölk och kakao, dess huvudsakliga ingredienser), men den tidens människor trodde att det var en hyllning till Carl Russ-Suchards beundran över Richard Wagner tolkningar av Milka Ternina, en känd sopran från tidsperioden.[1][2] Kakorna är tydligt förpackade i lila.

Idag tillverkas chokladen på ett antal olika ställen, däribland Lörrach i Tyskland, Bludenz i Österrike, Belgrad i Serbien, Svoge i Bulgarien, Bratislava i Slovakien, Brașov i Rumänien, Costa Rica, Paraná i Brasilien, Jankowice i Polen och Trostyanets i Ukraina, samt senast i Storbritannien.

Under 1990-talet blev Peter "Cool Man" Steiner känd för att göra reklam för Milkas chokladkakor. Den skäggbeklädda sjuttioåringen porträtterade en bergsinvånare som varnar en stadsbo för att ha fördomar för människor som bor i berg. "Sie glauben wohl auch, dass wir hier oben etwas altmodisch sind. Aber Vorsicht: It's cool, man!" ("Du tror förmodligen också att vi är lite smått gammalmodiga här uppe. Men se upp: It's cool, man!"). Steiners låt It's cool man nådde fjärde platsen i Schweiz officiella topplistor.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Did you know?”. http://www.visitcroatia.nu/pressrum/Milka_Trnina_SE.htm. 
  2. ^ ”Le Saviez Vous ? - Milka” (på franska). http://www.macroatie.com/saviez.php. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]