Miltex

Från Wikipedia

Miltex var ett terminalbaserat textöverföringssystem, med möjlighet till krypterad överföring, använt av Försvarsmakten i Sverige. Utvecklingen startade runt 1976[1] och införandet var genomfört kring 1985 . Miltex ersatte i huvudsak det gamla fjärrskriftsnätet[2]. Namnet Miltex var en förkortning för "Militär Textöverföring". Utrustningen togs stegvis ur drift i perioden 1998-2001 och ersattes i huvudsak med okrypterad och krypterad fax samt efter hand e-mail.

Utrustningen[redigera | redigera wikitext]

En Miltexutrustning bestod av:

  • 1-2 Dataterminalskärmar (DTE A och DTE B) med terminaltangentbord
  • 1 Kryptoapparat (Kryapp 110) som nyttjade hålkort för inläsning av kryptonycklar
  • 1 Skrivare (DTE C)
  • 1 Databehandlingsenhet (DCE)


Miltex fanns i två utförande:

Fältvarianten var byggd för fältmässiga förhållanden med en kraftigare väderskyddad DCE.

I kontorsvarianten, som inte var väderskyddad i någon högre utsträckning ingick istället en hurts i vilken kryptoapparat och DCE kunde placeras.

Systemuppbyggnad[redigera | redigera wikitext]

Systemet kunde hantera båda klartext och krypterade textmeddelanden. Meddelanden kunde dels inkomma på meddelandeblankett, men Miltex kunde även utföra en direkt punkt-till-punkt förbindelse för realtids textdialog med mottagaren. Miltex dialog kunde liknas vid det som i samband med Internets genomslag kom att kallas "chat". Miltex hade ingen förmåga att hantera bilder.

Ett meddelande i Miltex kunde gruppsändas till flera mottagare med hjälp av Meddelandeförmedlingscentraler (MFC)[3] som fanns utspridda i landet, men uppringd sändning punkt-till-punkt var också möjligt. MFC mellanlagrade meddelandet och skickade vidare till respektive mottagare. Adresseringsformen som nyttjades var av typen FAK (Fast Anropssignal typ K).

Ett meddelande i Miltex kunde prioritetssättas så att ett brådskande meddelande kunde få företräde i förmedlingen.

Utöver stabsmeddelanden hanterade även Miltex sändning av väderobservationsdata och AFTN-meddelanden (Aeronautical Fixed Telecommunication Network) för flygtrafikledningen.

Källor[redigera | redigera wikitext]