Mireille Mathieu

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mireille Mathieu
Mireille Mathieu-1.jpg
Mireille Mathieu uppträder i Moskva, 2005.
Född 22 juli 1946 (68 år)
Bakgrund Frankrike Avignon, Vaucluse, Frankrike
År som aktiv 1950
Webbplats Officiell webbplats

Mireille Mathieu, "La demoiselle d'Avignon" ("den unga damen från Avignon"), född 22 juli 1946 i Avignon, Vaucluse, är en fransk sångerska.

Kort biografi[redigera | redigera wikitext]

Mireille Mathieu föddes som nummer ett i en syskonskara på 14 barn. Hon växte upp under knappa förhållanden; hennes far, Roger (död 1985), var stenhuggare och hennes mor, Marcelle, var hemmafru.

Den 21 november 1965 slog den då 19-åriga Mireille Mathieu igenom i den TV-sända sångtävlingen Télé Dimanche som sändes över hela Frankrike, vilken hon vann och blev upptäckt av en man vid namn Johnny Stark (död 1989). Han gav henne skivkontrakt, och hennes debutalbum Mon Credo, som såldes i 1,3 miljoner exemplar på 5 månader, gavs ut.

Mireille Mathieu har en repertoar på mer än 1 200 sånger, hon sjunger på bland annat franska, tyska, engelska, italienska, spanska, provencalska, katalanska, japanska, kinesiska, ryska och finska. Mireille Mathieu var den första västerländska sångerskan som uppträdde offentligt i Kina. Under årens lopp har Mathieu blivit ambassadör för fransk sång, sålt över 150 miljoner skivor, och den 14 november 1983 gav till och med påven Johannes Paulus II henne en privat audiens.

Mireille Mathieus stora genombrott 1965 förklarades delvis av att hon initialt påminde lite om Edith Piaf, som hade gått bort två år tidigare och som fortfarande var mycket sörjd och saknad. Mireille Mathieu och hennes manager insåg emellertid faran i att bli känd som en kopia och inom några år från starten så hade Mireille Mathieu och hennes manager kommit igång med att skapa en helt egen stil som inte är att förväxla med Edith Piafs.

Rösten har ingen likhet med Piafs. Mireille Mathieu sjunger med väldigt stark röst oftast med ett snabbt vibrato. Hon är mer en utpräglad "grammofonartist" än en live-artist.

Jämsides med den gedigna franska repertoaren fick hon en helt annorlunda, tysk repertoar. Den franska repertoaren får som helhet betecknas som en modernare gren av chansontraditionen. Sångerna är oftast bitterljuva, dramatiska, romantiska och orkestreringen är pikant effektfull. Förväxling och sammanblandning med den döda legenden Piaf kan undvikas genom att lyssna på själva rösten och genom att konstatera när inspelningen måste vara gjord. Piafs inspelningar är äldre och slutar 1963. Mireille Mathieus inspelningar spänner från 1966 och fram till 2000-talet.

1981 sjöng Mireille in "Bravo tu as gagné", en fransk version av Abbas "The Winner Takes It All". Det som är unikt med inspelningen är att hon köras av Abba-medlemmarna Frida, Björn och Benny. Björn och Benny har också producerat.

Exempel på succéer i Mireille Mathieus franska repertoar är "La dernière valse", "Paris en colére", "L'enfant que je n'ai jamais eu", "Je t'aime avec ma peau" och "Trois milliards de gens sur terre". De största succéerna i Tyskland torde vara "Akropolis adieu", "La Paloma ade", "Hinter den Kulissen von Paris", "An einem Sonntag in Avignon", "Es geht mir gut merci chérie" och "Die Tage der Liebe" av Schubert.

40 år som artist[redigera | redigera wikitext]

År 2005 firade Mireille Mathieu 40 år som artist och gav då, i november, en serie jubileumsföreställningar på Olympia i Paris. I samband med det gav hon ut en DVD, Une place dans mon cœur.

Diskografi i urval[redigera | redigera wikitext]

Album[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]