Modeord

Från Wikipedia

Ett modeord, trendord eller buzzword, är någon form av populärt idiom, ofta inom ett visst tekniskt eller administrativt område. Modeord är ord som "är på modet" (därav namnet), men vars konkreta innebörd ofta är oklar. Modeord behöver dock inte vara av oklar betydelse, utan kan även syfta till överdriven användning av vissa ord, vilket ofta medför att ordet används då något annat hade varit mer passande, vilket leder till att deras betydelse generaliseras (exempelvis användning av internationell, som betyder "mellan nationer", i stället för global), eller användning av ett mer komplicerat ord när ett enklare duger lika bra (exempelvis kontext i stället för sammanhang).

Modeord kan återfinnas i ordlista, men i så fall är innebörden ofta en helt annan än den etymologiska. Många modeord som används i svenskan är engelska eller svengelska, ofta eftersom den ursprungliga betydelsen går förlorad när man överför uttrycket till ett annat språk.

Modeord är ingen ny företeelse. Det nämns i svenska språket första gången 1794, se SAOB. Plattform i betydelsen förhandlingsbasis, utgångspunkt för diskussion och dylikt var ett modeord i pressen från mitten av 1890-talet, till exempel Vårt Land 1894, Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning 1896, Sydsvenska Dagbladet 1899; i denna betydelse ytterst från engelskan.[1]

Användning

Troligast är att det är bekvämt att använda ett ord var primära egenskap är just att dess innebörd är oklar. Detta innebär nämligen att man i de sammanhang där ordet används kan påtvinga alla närvarande sin egen tolkning av vad ordet skall innebära.

De kan också användas för avsiktlig vaghet, exempelvis inom management, när man vill ge en grupp intrycket av ett mål i form av ett koncept som måste uppnås, utan att precisera vad detta egentligen är. Detta innebär att personalen aktivt börjar försöka tolka informationen genom att fundera över hur de överordnade ser på dem. Vanligtvis uppfattas detta som en bristfällig form av management i Machiavellis anda.

Källor

  1. ^ Plattform i Elof Hellquist, Svensk etymologisk ordbok (första upplagan, 1922)

Se även