Mokabryggare

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En mokabryggare i aluminium

Mokabryggaren är en typ av kaffebryggare som ställs direkt på spisplattan. När vattnet i den undre behållaren börjar koka tvingas det, på grund av övertrycket som bildas, upp genom ett rör och igenom det ovanliggande filtret innehållandes finmalda kaffebönor. Kaffet, som kallas mockakaffe, samlas sedan i den översta behållaren.

Mokabryggaren använder alltså precis som espressomaskiner tryck vid beredningen av kaffe. Trycket är dock lägre för mokabryggaren; 1,5 - 2 bar jämfört med espressomaskinernas 9 bar.

Moka Express skapades 1933 av den italienske formgivaren Alfonso Bialetti och finns numera i de allra flesta italienska, portugisiska och spanska hemmen, där denna typ av bryggare är den vanligaste för att göra kaffe. Bryggaren kan vara gjord i aluminium eller rostfritt stål med bakelithandtag och tillverkas i olika storlekar, där den minsta gör en eller två 50 ml koppar och den största är en tolvkoppars-variant.[1]

Moka Express i genomskärning.
A: undre behållare.
B: filtertratt med kaffe, notera röret som når ned under vattenytan i den undre behållaren.
C: övre behållare.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Moka Express factsheet” (PDF). Bialetti. http://www.bialetti.it/files/catalogue/attachments/moka%20italia.pdf. Läst 2009-03-01. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]