Moped klass I

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Moped klass I hemmahörande i Sverige korrekt utrustad med backspeglar och registreringsskylt

Moped klass I, en så kallad EU-moped, kallas i Sverige ett motorfordon som får köra högst 45 km/h (men får ändå inte framföras på motorväg eller motortrafikled) och som har

  1. två hjul samt
  2. tre eller fyra hjul samt
    • om det drivs av en förbränningsmotor med tändsystem, denna har en slagvolym av högst 50 kubikcentimeter,
    • om det drivs av någon annan typ av motor som bygger på inre förbränning, denna har en nettoeffekt på högst 4 kilowatt.
    • om det drivs av en elektrisk motor, denna får ha en kontinuerlig märkeffekt av högst 4 kilowatt.

Om mopeden har fyra hjul får vikten utan last vara högst 350 kg. Vid beräkningen av en fyrhjulig mopeds vikt skall i fråga om ett eldrivet fordon batterierna inte räknas in.

För att få köra moped klass I måste man ha körkort AM, A eller B, traktorkort (utfärdat före 1 oktober 2009) eller förarbevis för moped klass I (utfärdat före 1 oktober 2009). Förarbevisen ges inte längre ut, och istället behövs körkort med behörigheten AM.

I trafiken gäller regler liknande de för motorcykel, vilket bland annat innebär att dessa mopeder inte får köras på cykelfält eller cykelbanor eller parkeras i cykelställ. Moped klass I ska vara registrerat i bilregistret och ha registreringsskylt (MC-modell). Fordonstypen är skattebefriad.

Man måste ha fyllt 15 år för att ta körkort i moped klass I. För att en elev ska få övningsköra med moped klass 1 måste man ha uppnått en ålder av 14 år och 9 månader.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

EU moped