Musikfestival

Från Wikipedia
Version från den 2 juli 2016 kl. 14.01 av Ventosa5103 (Diskussion | Bidrag) (Gjorde redigering 36302952 av 90.230.74.110 (diskussion) ogjord)
Woodstockfestivalen 1969 är för många sinnebilden av en musikfestival. Här den 11:e upplagan, i Polen.

En musikfestival är en festival som primärt är inriktad på musik. Ofta har arrangörerna koncentrerat sig på en musikgenre, såsom kammarmusik, opera, synth, dansband eller visa för att locka en särskild målgrupp. Vissa festivaler återkommer årligen, medan andra är engångshändelser.

En av de äldsta musikfestivalerna i Sverige är "Musik i Kullabygden" med ren klassisk musik, som 2013 firar 63 år. Det är inte bara på sommaren som musikfestivaler äger rum idag. Hela året om bjuds musikupplevelser i festivalform. Dock när sommaren kommer slår musikfestivalerna ut i full blom – i Sverige som i hela Europa. Sommarfestivalerna lockar publik ut i busksnår och fäboängar, ner i kalkbrott, ut på vattnet och in i vackra slott och herresäten. Sveriges landskap erbjuder många spännande akustiska rum. Lokalerna är många. Stora maskinhallar och gamla masugnar, nya lador och gamla kyrkor, upp på fjället inom inhägnade områden, i små källarlokaler där ståplatsen är minimal, men även de stora konserthusen arrangerar rena musikfestivaler idag.

Svenska Musikfestivaler som förening, "www.musikfestivaler.se", representerar de flesta musikgenrer. Från Festspelen i Piteå och Kalottjazz & Bluesfestivalen i Haparanda i norr, via operafestivalen i Dalhalla, Musik vid Siljan, kammarmusik på Saxå, musikveckan i Virserum, folkmusik på Korröfestivalen, till kammarmusikdagarna i Lyckå i söder, skapas ett stort varierat musikutbud.

Festivaler äger ofta rum i stora inhägnader, med inträdesavgifter, vakter, och flera scener, där olika band uppträder samtidigt för att programmet inte ska ta för mycket tid i anspråk.

För att slippa behöva använda tiden till resor mellan hotellet och festivalplatsen, och för att spara pengar, ser många campingen som det självklara valet för övernattning.

Det har förekommit flera dödsfall på festivaler, när besökarna har överträtt avspärrningarna för att komma närmare sina idoler på scenen, eller när antalet besökare har blivit för högt och någon fått panik så att andra har blivit nertrampade. Betydligt vanligare skador är dock snarare svullna fötter, uttorkning, försämrad hörsel och förkylning. I vissa fall alkoholförgiftning och könssjukdomar.[källa behövs]


Festivalkultur

Översvämningar och lera är vanliga, som här på Glastonburyfestivalen 2005.

Folk som ofta åker på festival upptäcker snart fenomen som återkommer år efter år, och som på olika sätt blivit tradition på olika festivaler.

Förutom attraktioner i form av musik, matstånd och andra jippon så är en väldigt stor del av festivalerna själva festen. Många åker på festival just för den ofta så goda stämningens skull, och eftersom de flesta sover i tält på en stor campingplats blir denna en naturlig fest- och mötesplats.

Ett populärt sätt att bo på campingen är i så kallade "camps" där man sätter ett gäng tält nära varandra, gärna bildandes en cirkel, och på så sätt skapar en egen liten festplats mitt bland alla andra tält. Partytält används ofta som mötesplatser, även om till exempel Arvikafestivalen tvingades förbjuda dem då de att de tagit för stor plats.

Att ha med sig en flagga på festival är ett mycket populärt fenomen. Flaggan kan till exempel ha en bild på en favoritartist, eller helt enkelt ha ett roligt motiv så att vänner och andra känner igen en i folksamlingarna. Många har med sig flaggor på långa stänger på konserterna, och en del flaggor ser man återkomma år efter år.

Szigetfestivalen 2004, många uppträdanden på musikfestivaler åtföljs av intensiva ljusshower.
Svenska dansbandsveckan är ett exempel på en genreinriktad festival.

Se även

Externa länkar